Orbán Jordániában is hazudott

Vagy mondjuk úgy, kissé megvezette őket. Nem rosszindulatból, netán számításból, hanem mert nem akarta őket elkeseríteni. Ezért azt mondta nekik, hogy Magyarország a legversenyképesebb ország Europában. És hogy ezt hamarosan mindenki látni fogja.

Remélhetőleg a magyarok is. Mert ők egyelőre ebből semmit sem éreznek. A magas inflációt érzik, életkörülményeik romlását, a kilátástalanságot és a reménytelenséget.

Orbán a jordánokat is hülyének nézi,. Azt hiszi, mert egy csomó pénzük van, az azt jelenti, hogy számolatlanul költik. Hogy nem néznek a számok mögé, nem olvasnak elemzéseket, nincsenek szakértőik.
Valószínűleg vannak, különben nem tartanának ott, ahol most. Jordánia nem lenne egy valóban versenyképes gazdaság. Magyarország nemzetközi versenyképessége az elmúlt év során – szemben Orbán állításival -, rengeteget romlott. Míg hazánk tavaly a 48. helyet foglalta el a világ országainak rangsorában, addig idén 12 helyet rontva, jelenleg a 60. Ezt nem az ujjunkból szoptuk, ez derül ki a World Economic Forum friss jelentéséből.

Ezzel gyakorlatilag a válság mélypontján, 2008-9-ben elfoglalt pozíció közelébe süllyedtünk vissza, akkor a 62. helyen állt Magyarország. Az EU 27 országa közül hazánk a 23. legversenyképesebb tagállam. Régiós versenytársaink közül Csehország a 39. (tavaly a 38.), Lengyelország a 41. (41.), Szlovénia az 56. (57.), Szlovákia pedig a 71. (69.). A világ legversenyképesebb állama idén is Svájc, majd Szingapúr, Finnország, Svédország és Hollandia következik. Németország a hatodik, míg az EU leggyengébb versenyképességi mutatóival rendelkező tagállama Görögország, amely idén 95.

Ennyit Európa legversenyképesebb gazdaságáról. Orbán tudja, hogy nem mond igazat, és tudják a jordánok is. Orbán is tudja, hogy a jordánok is tudják, és azt is tudja, hogy szemtől szembe nem fogják meghazudtolni. Mint udvarias vendéglátókhoz illik, csak a háta mögött röhögik ki. Kezet fognak vele, és elfelejtik, mintha sosem járt volna náluk.