Koch Csaba hajós-bajai borász pincészete nyerte el a magyar borászszakma legrangosabb elismerését, az Év pincészete-díjat.
Ebben
az évben tizenharmadik alkalommal ítélték oda szakmai körök jelölése és
szavazatai alapján a legjobb magyar borászatnak járó elismerést. A cím
egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét
díjazza, amely bel- és külföldön a magyar bor, borkultúra és a kulturált
borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért tartósan és eredményesen
tevékenykedik.
Ebben az évben a második helyezett a Frittmann
Borászat, a harmadik pedig a Béres Szőlőbirtok lett, amelyek oklevelet
kapnak - tájékoztatta a győztes borászat az MTI-t.
Koch Csaba
szerint a Hajós-Bajai Borvidék tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású
szőlőterületein a legmagasabb Magyarországon a napsütéses órák száma.
Fontos, hogy mindezeket a természeti adottságokat kiegészítse a borász
szaktudása és alázata.
"Alapelvem, hogy nem szeretnék okosabb
lenni a természetnél, ezért arra törekszem, hogy a szőlő a lehető
legjobban érezze magát a dűlőinkben" - idézi a borász szavait a
közlemény.
A szőlőművelési innovációjáról is ismert borvidéki
elnök, borakadémikus borai már számtalan hazai és nemzetközi versenyen
bizonyítottak, a tavalyi év pincészete versenyben a harmadik helyen
végzett.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és
a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította a díjat a
magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának
értékelésére és elismerésére.
forrás: MTI
kép: www.mitfozzunkma.hu