Átadásának 140. évfordulóját ünnepli a Corvinus Egyetem épülete

Korabeli ceremóniával köszöntik szombaton a Budapesti Corvinus Egyetem Ybl Miklós tervezte, idén 140 éves épületét, valamint megemlékeznek a Corvinus név felvételének 10. évfordulójáról is.

Délelőtt Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora köszöntőjével veszi kezdetét a program, amelyen fellépnek a Bartók Béla XVII. kerületi Zeneiskola tanárai és diákjai, majd a Hoppart Társulat eleveníti fel a 140 évvel ezelőtti avató ceremóniát Ferenc József császár és Sisi, Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök és Báró Podmanicky Frigyes, a Fővárosi Közmunkák Tanácsa alelnökének "részvételével" - közölte az Ybl Egyesület az MTI-vel.
 
A ceremónia részeként, az épület kulcsának átadása és a műemlék dunai homlokzatán elhelyezett bicentenáriumi emléktábla avatása után az aulában az építészekből álló YBL 5ÖS amatőr kamarazenekar ad koncertet.
 
Az ünnepséget követően Zsidi Vilmos történész, levéltáros mutatatja be a műemléket.
 
Lónyay Menyhért pénzügyminiszter 1869-ben bízta meg Ybl Miklóst a Schopper-Platzra építendő vámház tervének kidolgozásával. 1870-ben Ybl terveit a városatyák városrendezési okokra hivatkozva kétszer is visszautasították, így a neoreneszánsz épület csak 1874. május 1-jére készült el a harmadik, módosított terv alapján. Az építkezést Wechselmann Ignác vezette, a szobrokat Sommer Ágoston, a lépcsőházi vasdíszítményeket Jungfer Gyula, a belső falak festését Scholz Róbert, az üvegezést pedig Róth Márk végezte.
 
A Fővámpalotában a vámhivatal, a pesti pénzügyigazgatóság, a központi árüzleti igazgatóság és a bányatermék-igazgatóság működött. Az épület alá raktárként szolgáló pincerendszer épült, amelyből négy, zsilippel elzárható alagúton volt kijárás a Duna-partra. Az épület végső, mai környezete a századforduló előtti években alakult ki: rendezték a Ferenc József rakpartot és a Csepel-rakodópartot, 1896-ra felépült a Szabadság híd (korábban Ferenc József híd) és a központi Vásárcsarnok.
 
A háború alatt súlyos sérüléseket szenvedett épületet a Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem céljára állították helyre és az intézmény az 1950/51-es tanévben vehette birtokba. A Budapesti Corvinus Egyetem nevet 2004-ben vette fel az intézmény.

forrás: MTI