Szegénység elleni világnap - Szolidaritás mozgalom: a kormány nem segíti a szegényeket

A kormányzati intézkedések nem segítik a szegényeket, a Fidesz-kormány felrúgta a társadalmi szolidaritás szerződését, ezért azt újra kell kötni - erről Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke beszélt csütörtökön Budapesten.

forrás: MTI - kép: commmunity.eu
A szegénység elleni küzdelem világnapja alkalmából a Blaha Lujza téri aluljáróban tartott sajtótájékoztatón Kónya Péter, aki az Együtt-PM szövetség társelnöke is, azt mondta: "egy olyan országban élünk, ahol a kormány a különböző intézkedéseivel nem a szegények felzárkózását, hanem a középrétegek lesüllyedését segíti elő".
   
A szabálysértési törvény módosításával kapcsolatban kijelentette, hogy az a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő embereket, a hajléktalanokat sújtja, ugyanis kitiltják őket a közterületekről, az aluljárókból.
   
Nyilvánvalóan nem az a megoldás, hogy ezek az embereket az utcán éljenek, de nem büntetni kell őket, hanem segíteni rajtuk - mondta Kónya Péter.
   
Beszélt arról, hogy ma Magyarországon körülbelül négymillió ember él a létminimum szintjén és 300-400 ezer gyermek éhezik nap mint nap.
   
Kónya Péter közölte, a világnap alkalmából a Blaha Lujza téri aluljáróba szervezett akciójuk keretében aktivistáik adományokat gyűjtenek szegényeknek, valamint reggelig "elfoglalják az aluljárót, és életvitelszerűen fognak lakni ott az aktivisták".
   
Elmondta azt is, hogy tudják, az ilyen akciókkal nem tudnak segíteni a szegénységben élők helyzetén, de fel tudják hívni a társadalom és a döntéshozók figyelmét arra: "újra kell kötni Magyarországon a társadalmi szolidaritás szerződését".
   
Kónya Péter közölte, hasonló akciókat szerveztek Egerben, Körmenden és Veszprémben.
   
Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke arról beszélt, hogy az elmúlt három évben a Fidesz-kormány Magyarországot katasztrofális állapotba sodorta: az ország több mint fele szegénységben él, több százezer gyermek éhes, és több tízezren élnek az utcán.
   
Szerinte a kormány hazudik amikor arról beszél, hogy segít a családoknak, a szegényeknek. Hivatalos statisztikák szerint a három- és többgyerekesek körében a szegénységi ráta az elmúlt három évben a duplájára, azaz negyven százalékra nőtt - mondta Szabó Tímea.
   
Kijelentette: az Együtt-PM célja, hogy hosszútávon csökkentse a szegénységet és megállítsa a középosztály lecsúszását.
   
Erre nem lehet várni több mint egy évig, a kormányváltásig, ezért azonnali intézkedéseket szeretnének elérni a kormánynál - mondta a független országgyűlési képviselő.
   
Közölte, a most tárgyalt költségvetési törvényhez olyan módosító indítványokat adnak be, amelyek megszüntetnék azt a tervet, hogy jövőre 84 milliárdot fordítsanak stadionépítésekre, a közmédiára szánt 70 milliárdot pedig 30 milliárd forintra csökkentenék.
   
Az ezekből felszabadul forrásokat a szegénység felszámolására, a gyermekéhezés megszüntetésére fordítanák - jelentette ki Szabó Tímea.
    
Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője azt hangsúlyozta: a szegénység világnapján a szolidaritásra kell emlékeztetni, "a szegénység kezelése minden időben közügy".