Hozzávalók kb. 4-5 személyre:
- - 10 dkg kolozsvári szalonna –
- vékonyra szeletelve
- - 1 kg tisztított, hasábokra vágott burgonya
- - 2 vöröshagyma –
- finomra vágva
- - 1 gerezd fokhagyma –
- zúzva
- - 1 tv paprika –
- lehet egy kicsit csipős is
- - 1 paradicsom
- - 2 teáskanál pirospaprika
- - késhegynyi őrölt kömény
- - só
- - bors
- - 35-40 dkg jófajta füstölt kolbász - karikázva
- A nokedli:
- - 2 tojás
- - kb. 5-6 evőkanál liszt
- - pici só
Elkészítés:
Egy nagyobb méretű és magasabb falú serpenyőben a szalonnát kisütöm, majd benne megdinsztelem a vöröshagymát, és a fokhagymát. Kicsit lehúzom a tűzről, megszórom a pirospaprikával, beleadom a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot, párolom, zsírjára pirítom (lecsó alapot készítek), majd beleforgatom a burgonyát, és felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje (legalább 1 ujjnyira). Sózom, ízesítem köménnyel, borssal.
Amíg a krumpli felforr, a kolbászt teflon edényben kicsit átpirítom, majd hozzáadom, együtt készre főzöm.
Miután a krumpli megpuhult - közepes forrásnál -, a nokedlit szaggató segítségével beleszaggatom, óvatosan meg-megkevergetve közben, hogy ne ragadjanak össze. (A serpenyő szélei felé tologatom a krumplit, így a középtájon keletkező bő lébe könnyebb a szaggatás.)
A kész paprikás krumplit hagymás paradicsomsalátával tálaltam.
Amíg a krumpli felforr, a kolbászt teflon edényben kicsit átpirítom, majd hozzáadom, együtt készre főzöm.
Miután a krumpli megpuhult - közepes forrásnál -, a nokedlit szaggató segítségével beleszaggatom, óvatosan meg-megkevergetve közben, hogy ne ragadjanak össze. (A serpenyő szélei felé tologatom a krumplit, így a középtájon keletkező bő lébe könnyebb a szaggatás.)
A kész paprikás krumplit hagymás paradicsomsalátával tálaltam.
Megjegyzés:
Először próbáltam ki nokedlivel, nekem nagyon ízlett! Aki szereti, tejföllel is meglocsolhatja tálalásnál, vagy bele is főzheti a tejfölt.
Kiváló szombati egytálétel, amikor a család úgyis együtt van, mert frissen az igazi!
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Kiváló szombati egytálétel, amikor a család úgyis együtt van, mert frissen az igazi!
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!