Paprikás krumpli nokedlivel

Hozzávalók kb. 4-5 személyre:


  • - 10 dkg kolozsvári szalonna –
  • vékonyra szeletelve
  • - 1 kg tisztított, hasábokra vágott burgonya
  • - 2 vöröshagyma –
  • finomra vágva
  • - 1 gerezd fokhagyma –
  • zúzva
  • - 1 tv paprika –
  • lehet egy kicsit csipős is
  • - 1 paradicsom
  • - 2 teáskanál pirospaprika
  • - késhegynyi őrölt kömény
  • - só
  • - bors
  • - 35-40 dkg jófajta füstölt kolbász - karikázva

  • A nokedli:

  • - 2 tojás
  • - kb. 5-6 evőkanál liszt
  • - pici só

Elkészítés:


Egy nagyobb méretű és magasabb falú serpenyőben a szalonnát kisütöm, majd benne megdinsztelem a vöröshagymát, és a fokhagymát. Kicsit lehúzom a tűzről, megszórom a pirospaprikával, beleadom a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot, párolom, zsírjára pirítom (lecsó alapot készítek), majd beleforgatom a burgonyát, és felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje (legalább 1 ujjnyira). Sózom, ízesítem köménnyel, borssal.

Amíg a krumpli felforr, a kolbászt teflon edényben kicsit átpirítom, majd hozzáadom, együtt készre főzöm.

Miután a krumpli megpuhult - közepes forrásnál -, a nokedlit szaggató segítségével beleszaggatom, óvatosan meg-megkevergetve közben, hogy ne ragadjanak össze. (A serpenyő szélei felé tologatom a krumplit, így a középtájon keletkező bő lébe könnyebb a szaggatás.)

A kész paprikás krumplit hagymás paradicsomsalátával tálaltam.

Megjegyzés:


Először próbáltam ki nokedlivel, nekem nagyon ízlett! Aki szereti, tejföllel is meglocsolhatja tálalásnál, vagy bele is főzheti a tejfölt.
Kiváló szombati egytálétel, amikor a család úgyis együtt van, mert frissen az igazi!

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
forrás: http://www.mindmegette.hu/
fotó: Balogh Tamás