forrás: NoSalty.hu - kép: bakeann |
- 350 g kerekszemű rizs
- 700 ml tej
- 300 ml víz
- 1 rúd vanília
- 160 g barna cukor
- 80 g puha vaj
- 200 ml tejföl
- 5 tanyasi v. bio tojás
- csipetnyi só
- ízlés szerint sárgabarack vagy más lekvár, ill. szörpök
Elkészítés:
- A rizst nagyon alaposan megmossuk, majd feltesszük főni a tej-víz keverékben, a vaníliarudat, és csipetnyi sót hozzáadva.
- Ha puhára megfőtt, kivesszük a vaníliarudat ( még használjuk, nem dobjuk ki ! ), a rizst egy nagy keverőtálba tesszük és kihűtjük.
- Ezalatt elkészítjük a tojásos krémet.
- A tojásokat kettéválasztjuk.
- A sárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, vajat, a kikapargatott vanília magokat, és jól kikeverjük.
- Beletesszük a tejfölt, és ezzel is elkeverjük.
- A tojásfehérjéket nagyon kemény habbá verjük.
- A kihűlt rizshez hozzáöntjük a tojásos krémet, alaposan beledolgozzuk, majd beleforgatjuk óvatosan a habot.
- Egy magasabb falú tepsit, vagy sütésálló edényt ( én teflon bevonatost használtam ) kikenünk vajjal, és belesimítjuk a rizst.
- Előmelegített sütőbe tesszük, és aranybarna tetejűre megsütjük.
- Tálaláskor, ízlés szerint lekvárt cseppenthetünk rá, köré..., megöntözhetjük egy-két ek gyümölcsszörppel.