Batátakrémleves almával

A batáta magnézium és fehérje (összetétele, hasonló a tojáséhoz) tartalmának köszönhetően jó hatással van az izmok működésére illetve az izomépítésre. 

Fogyasztása ajánlott az asztmások és a gyomorfekélyben szenvedőknek, de egyes szívproblémákkal küzdőknek is. VII. Henrik nagy kedvence volt az édesburgonya lepény, mert feltételezése szerint, ez segítette a szerelmi életét.
Ezt talán gyermekei számánál (8) semmi nem bizonyítja jobban. Vannak országok ahol alkoholt is készítenek belőle.

Hozzávalók:

40 dkg batáta (édesburgonya)
2 db alma (35- 40dkg)
1 kisebb vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
2 dl tejszín
1-2 ek. étkezési keményítő
szerecsendió

füstölt sajt


A vöröshagymát, a fokhagymát nagyobb darabokra vágjuk és olvasztott vajon, megfuttatjuk.
Az alma felét és a batátát meghámozzuk, szintén feldaraboljuk; a hagymákhoz adjuk, majd felöntjük bő 1 liter vízzel, sózzuk, szerecsendióval ízesítjük; puhára főzzük. Botmixer segítségével, simára turmixoljuk, tejszínnel kikevert keményítővel sűrítjük. Az utolsó pillanatokban beleszórjuk a maradék, kis kockákra darabolt almát, tálaláskor reszelt füstöl sajttal megszórjuk.

forrás: orultenjoetelek.blogspot.hu