Alonso: A Ferrarinak nem szabad feladnia a 2013-as szezont

A Ferrari célja, hogy megtalálja a megfelelő összhangot a 2013-as autó és a jövőre életbelépő jelentős technikai változásokra készülő 2014-es konstrukciója fejlesztése között, a csapat kétszeres spanyol bajnoka, Fernando Alonso szerint azonban nekik végig padlógázon kell fejleszteniük a 2013-as konstrukciójukat.




Az idei szezonban sok csapatnak fejtörést okoz, hogy vajon az idei autójukra, vagy a 2014-es autó fejlesztésére összpontosítsanak e inkább, hiszen 2014-ben az új 1.6 literes V6-os turbómotorok megjelenésével a Formula-1 évtizedek óta az egyik legnagyobb változás előtt áll, ahol minden csapat számára komoly lehetőségek adódhatnak.

Alonso szerint azonban ebben a pillanatban nem szabad ilyeneken gondolkodni és teljes erőbedobással kell fejleszteni a 2013-as autót, így csak a szezon közepén kell mérlegelni majd a Ferrari előtt álló lehetőségeket.

„Fontos, hogy ez a szezon közepén dőljön el, és ha jelentős a hátrány, akkor jobb a következő szezonra összpontosítani, mert 2014-ben drámai változások lesznek” – nyilatkozta Alonso. „Ha nehézségekbe ütközünk a szezon közepén, akkor feladjuk, de ez csak akkor történik meg, ha 50, vagy 60 pont lemaradásban leszünk a listavezetővel szemben. Ez olyasmi, amiről nem szeretném, ha most gondolkodnánk, majd ha eljön ez a pont, akkor jobb lesz a 2014-es szezonra összpontosítani. 

De nem gondolnám azt, hogy mi ezt az utat választjuk, 20, vagy 30 pontos előny, vagy hátrány birtokában még akkor is fojtatnunk kell majd a harcot, ha nem lesz több hátra, mint hét futam. Tavaly júliusban Sebastian Vettel hátránya 45 pont volt és végül ő nyerte a bajnokságot, ezért nekünk is úgy kell harcolnunk, mint ahogy ő tette. Ráadásul te 2013-ban semmit sem tudsz tesztelni, ami hasznos lehet 2014-re, így a pénteki napokat sem használhatod fel arra, hogy teszteld a turbót, így ezért is folytatnod kell a munkát a 2013-as szezon végéig.”

Alonso csapattársa, Felipe Massa is úgy véli, hogy hiba lenne feladni a 2013-as szezont.

„Ez egy újabb világbajnokság, ahol mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy az élen tudj harcolni. A következő évvel kapcsolatban csak annyi változott, hogy ha a szezon közepén úgy látod, hogy nagyon nagy a hátrányod, akkor a következő évi autón kell tovább dolgoznod inkább. De ha versenyképes vagy, akkor a végéig harcolnod kell. Mi pedig tudjuk, hogy milyen fontos is az, hogy harcoljunk a világbajnoki címért. És nekünk mindent meg kell tennünk ezért, de ha annyi pontunk lesz csak, hogy már egyáltalán nem lesz esélyünk többé, akkor a következő évi autónkra kell majd koncentrálnunk.”

forrás: formula.hu