Lehullt a lepel a 2013-as Toyotáról

A japánok a héten pályára küldték az átfésült TS030-as hibridet. Az első kilométereket a szokásosnak mondható helyszínen, a franciaországi Paul Ricardon tette meg.


 Az új változat sokkal inkább egy evolúciós lépcsőnek számít, semmint teljesen új modellnek. Új a váz és módosítottak az aerodinamikán is, a tervezésnél már figyelembe vették a 2014-es szabályokat.

„A legfontosabb célunk a tavalyi szezonban tapasztalt apró problémák kiküszöbölése volt” – mondta Pascal Vasselon, technikai igazgató. „A 2012-es még egy mozgó laboratórium volt, lehetett első és hátsó hibrid hajtással is szerelni, az újból az első lehetősége már kimaradt.”

„Az eredmények, amiket elértünk igazán lenyűgözőek voltak. Az alap koncepción nem is változtattunk, csak optimalizáltuk az autót.”

Az előző szezonban hat versenyen indultak, ebből hármat meg is nyertek. Köztük egyet odahaza Fujiban. A versenyzők nem változnak, maradt Alex Wurz, Nicolas Lapierre és Kazuki Nakajima is. Lesz viszont egy második TS030-as, ezt a Stephane Sarazzin, Anthony Davidson, Sebastien Buemi trióra bízták.

Hozzányúltak a hibrid rendszerhez is, körülbelül 300 lóerőt tud leadni, a benzinmotor meg 530-at. A hatékonyság növelése, és a finomhangolás volt a főszerepben ezen a területen is.

„Tavaly hatból három versenyt nyertünk és vezettünk Le Mans-ban. Nem csak ígéretesek voltunk, de sikerült szép eredményeket is elérnünk” – mondta Yoshiaki Kinoshita, a csapat elnöke. „Mint csapat sokat fejlődtünk, még sok tanulni valónk van, de büszkék lehetünk a kemény munkánkra.”

„Hiszem, hogy reális cél mindkét bajnoki cím megszerezése, de természetesen nem lesz könnyű. Az Audi nagyon nehéz ellenfél. Nagy kihívás elsőnek lenni. Nagyon tiszteljük az Audit, az eredményeiket és a képességeiket. Egy nagyon izgalmas szezonra számítunk idén."


forrás: Irace.hu