Honda: Marquez akár id. Roberts rekordját is megdöntheti

Marc Marquez sepangi teszten nyújtott teljesítménye óta egyre többször merül fel a kérdés, hogy vajon a fiatal spanyol mire lesz képes első királykategóriás szezonjában. A repsol hondás akár Kenny Roberts rekordját is megdöntheti. 


Korábban már többször elhangzott, miszerint Marc Marquez beállíthat egy tizenöt évvel ezelőtti rekordot, amikor is Max Biaggi személyében az 1998-as szezon évadnyitó futamát egy újonc versenyző nyerte a legnagyobb géposztályban. Már az is óriási dolog lenne, ha a regnáló Moto2-es világbajnoknak ez sikerülne, és akkor még nem beszéltünk Kenny Roberts rekordjáról, ugyanis az amerikai motoros 1978-ban újoncként tudott világbajnok lenni az ötszázasok között. Vajon lehetséges, hogy a lassan húsz éves motoros ilyen bravúrt hajtson végre a királykategóriában? 

Annyi biztos, hogy igen nehéz dolga lesz a 93-as rajtszámmal versenyző pilótának, mivel olyan ellenfeleket kellene legyőznie, mint Pedrosa, Lorenzo, vagy éppen Rossi. Megpróbálhatnánk ugyan párhuzamot vonni a történelmet író Roberts és Marquez között, azonban ne felejtsük el, hogy előbbi 1978-ban négy győzelem, két második és két harmadik hely jóvoltából lett világbajnok. 

Abban az évben összesen tizenegy versenyből állt egy év, vagyis Roberts 63%-os dobogós és 36%-os győzelmi rátával lett bajnok. A diadalokat illetően nagyjából manapság is helytálló a az említett 36%, hiszen Lorenzo tavaly a futamok 33%-át nyerte meg. Emellett azonban ne felejtsük el, hogy a spanyol további tíz második helyet szerzett, ami a hat győzelemmel együtt egészen elképesztő 88%-os dobogós rátát jelent. Igaz, hogy egyetlen ilyen összehasonlítás alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, mégis úgy fest, hogy annak ellenére, hogy 70’-es évek óta majdhogynem duplájára emelkedett a futamok száma, mégsem lehet többet hibázni, mivel a pilóták egyre precízebben versenyeznek.

Marquez előtt ugyan ott a lehetőség, hogy Robertshez hasonló bravúrt hajtson végre, azonban talán nem túlzás azt mondani, hogy a spanyolnak nehezebb dolga van, mint amerikai elődjének volt.

forrás: P1Race.hu