Irány Valencia!

A hétvégén ismét szurkolhatunk a Zengő Motorsport csapatának, hiszen második állomásához érkezik a Túraautó Világbajnokság. Michelisz Norbert és Wéber Gábor Valenciában, Spanyolországban bizonyíthatja majd újra tehetségét. 
 
A verseny helyszínére való kiutazás előtt beszélgettem Norbival a felkészüléséről, terveiről, céljairól…

- A hétvégi futam előtt csináltatok valamilyen felkészülési programot?

- Nem igazán. Valenciában már négy alkalommal is versenyeztem, a pályát már viszonylag jól ismerem. Nem éreztem így nagy jelentőségét most annak, hogy utazás előtt még leüljek szimulátorozni. Csütörtökön-pénteken majd valószínűleg körbesétálom, körbebiciklizem a pályát egy-kétszer, hogy minden emlékem megvilágosodjon.
- Sok időd nincs is most pihenni a futam előtt…
- Sajnos nincsen, hiszen a mai nap folyamán még utazom fel Pestre, egy fotózásra. Az új főszponzorom, a MOL által kiadott újságnak leszek a címlapján, s ahhoz készítenek majd néhány képet. A holnapi napomat is a fővárosban kell töltenem, így valószínűleg már haza se jövök Pécsre az utazás előtt. Azért bízom benne, hogy miután megérkeztünk Valenciába, a hétvégéig lesz egy kis időm, hogy kikapcsoljak… A szombati időmérőre pedig már teljesen koncentráltan fogom odatenni magamat.
- Milyen érzésekkel vágsz neki Valenciának?
- Nagyon izgatottan várom a hétvégét. Ha a pálya jellegét nézem, akkor úgy gondolom, hogy hasonló szereplésre lesz esélyünk, mint amilyet Monzában is produkáltunk. Viszont az tény, hogy a mezőny nagy része a bajnokság kezdete előtt több ezer kilométert tudott itt tesztelni, így nagy a valószínűsége annak, hogy több pilótának is már a kisujjában lesz a pályavezetés. Nekünk is tervben volt egy tréning, de sajnos nem tudtuk megvalósítani, pedig nagyon hasznos lett volna. Így arra számítok, hogy nehéz dolgunk lesz a spanyol futamon, még akkor is, ha a BMW versenyképes lesz, és figyelembe vesszük azt is, hogy Gáborral együtt már többször álltunk rajthoz ezen a pályán. Kevés lesz az a kétszer fél órás szabadedzés, hogy megváltsuk a világot.
- Lesz most valami közös taktikátok Gáborral?
- Valenciában már nem kell követnünk a szélárnyék-taktikát, így most az elsődleges célunk, „taktikánk” az lesz, hogy ne törjük össze, ne hátráltassuk egymást. Nem kell majd nagyon összejátszanunk, most elsősorban mindenki saját magáért fog autózni, küzdeni. Nagyon jó ösztönző ő számomra, sokat tudok tanulni tőle a vezetéstechnikában. Kiválóan tudunk együtt dolgozni, s ez megalapozza a csapaton belül jó hangulatot is, ami egy kulcsmotívuma a sikeres szereplésnek.
- Mit tartasz reálisnak a hétvégi eredményedet illetően?
- Úgy gondolom, hogy egy nagyon jó szerepléssel lesz esélyünk belekerülni az első tízbe az időmérőn. Ha már a 10. hely körüli pozíciót meg tudnám csípni, azzal elégedett lennék, hiszen a szabályok értelmében akkor a második futam az első-második sorból tudnék rajtról. Ez pedig sokat számítana, hiszen Valencia nem arról híres, hogy sokat lehet a pályáján előzni. Ha sikerülne az élről rajtolnom, akkor azt gondolom, hogy a dobogós helyezések valamelyikét is meg tudnám szerezni. Ehhez azonban kell az is, hogy megfelelő körülmények között versenyezzünk. Be kell látnunk, hogy jelenleg még nem tudjuk igazán felvenni a kesztyűt se a Chevrolet-ekkel, se a Seatokkal. A biztonságos célba érkezés lesz most a cél, s ha mindkét futamról világbajnoki pontokkal térhetek haza, akkor az már nekem nagy örömet fog jelenteni.
forrás: xlsport