Hozzávalók
4 adaghoz:
- 100 g búzadara
- 7 g búzaliszt (BL55)
- 250 ml 2,8%-os tej
- 1 teáskanál vanília eszencia
- 3 db tojássárgája
- 3 db tojásfehérje
- 100 g kristálycukor
- 0.5 db citrom reszelt héja
A sütéshez:
- 50 g vaj / 2 ev. olaj
A díszítéshez
porcukor
sárgabarack dzsem
Elkészítés:
- 1
A lisztet elkeverjük (Igen, tényleg csak ilyen kevés liszt kell bele!) a búzadarával, majd ráöntjük a tejet. Azzal is alaposan elvegyítjük, és a keveréket egy órán át hagyjuk állni, hogy a búzadara megszívja magát nedvességgel.
- 2
Egy óra elteltével a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, és hozzákeverjük a tejes keverékhez.
( ha a tejet felforraljuk nem kell kivárni az egy órát, azonnal nekiláthatunk a császármorzsa elkészítéséhez )
- 3
A tojások fehérjéjét egy csipet sóval és a citromhéj reszelékkel kemény habbá verjük, majd a habot hozzákeverjük a masszához.
- 4
A vajat felolvasztjuk egy teflonos serpenyőben, és ráöntjük a masszát. Egy lapáttal, vagy fakanállal folyamatosan kevergessük, míg szét nem esik kisebb darabokra, morzsákra - egy 4 főre való adag a tűzhely erősségétől függően 30 percig is készülhet! FIGYELEM! Fontos, hogy a serpenyőnk elég nagy legyen, kényelmesen tudjuk benne kevergetni a masszát!
- 5
A császármorzsát hagyjuk 5 percen át pihenni, majd porcukorral meghintve, esetleg valamilyen lekvárral, vagy gyümölcsszörppel tálaljuk.