Egységes lesz a bírósági végrehajtási rendszer

A Fidesz szerint előremutató, méltányos, áttekinthető és egységes lesz a bírósági végrehajtási rendszer az átfogó megújítását célul kitűző törvénytervezet alapján.


Papcsák Ferenc, a Fidesz jogi munkacsoportjának vezetője a tervezetről tartott csütörtöki ötpárti egyeztetés után az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy a végrehajtás az igazságszolgáltatás egyik olyan fontos eleme, amely nem választható el a perindításról és a per eldöntésének szakaszától sem.

A kormánypárti politikus nagyon fontosnak tartotta, hogy az igazságügyi miniszter a parlamenti tárgyalás előtt meghallgatta a pártok véleményét a törvénytervezetről. A tervezet megújítja a végrehajtói szervezetet és a végrehajtói eljárást is - mondta.

Papcsák Ferenc ismertetése szerint egy átmeneti időszakban, amíg a végrehajtói kamara jogutódlásával meg nem alakul a végrehajtói kar, valamint utána még egy ideig miniszteri biztos fogja felügyelni a szabályos működést.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottságának alelnöke hangsúlyozta, a kar tagja csak jogvégzett ember lehet, aki feddhetetlen, szakmailag hozzáértő. Hozzátette: a jelenleg 188 tagú végrehajtói apparátusból azoknak, akiknek nincs jogi végzettségük, 2022-ig kell megszerezniük, kivéve azokat, akik betöltik 65. életévüket.

Papcsák Ferenc szerint a rendszer átalakítása után csökkennek a végrehajtási költségek és igazságosabb lesz a rendszer egyes kedvezmények miatt, emellett a nyilvánosság is jobban érvényesül.

Fontosnak tartotta, hogy rendezik a fegyelmi kérdéseket, valamint azt is, hogy határozott időre, hét évre nevezik ki a végrehajtókat, kinevezésük pedig meghosszabbítható.

Értékelése szerint valamennyi párt szakértője egyetértett a törvénytervezet céljaival, a részletszabályokat illetően voltak apró nézeteltérések.

Papcsák Ferenc jelezte, a kormány már tárgyalta a tervezetet, amely hamarosan az Országgyűlés elé kerül.