Kutatók éjszakája - Diszlexia, mongol tudáspróba és hipnózis az ELTE-n

Kommunikációs tréning és dadogók színháza a gyógypedagógiai karon, híres perek a jogon, mongol viseletbemutató és tudáspróba a belső-ázsiai tanszéken, valamint a szerencsejáték-kutatásokkal és a hipnózissal foglalkozó előadás is várja azokat, akik az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) programjaira látogatnak el pénteken, a Kutatók éjszakáján.

forrás: MTI - kép: kutatokejszakaja.hu
A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar által szervezett filmklubon a dadogást, a diszlexiát és a beszédképtelenséget elemzik a szakemberek ismert filmrészletek segítségével, ezt követően pedig az agyi sérülések következtében létrejövő beszédzavarok, az afáziakutatások érdekes részleteivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Lesz logopédiai vizsgálat, és elemzik a színészi beszédet is - olvasható, a Kutatók éjszakája rendezvénysorozat hivatalos weboldalán (www.kutatokejszakaja.hu).
    
Az állam- és jogtudományi karon az Igazságügyi Palotától a Néprajzi Múzeumig címmel a volt Kúria épületének különlegességeit és históriáját mutatják be, de hallhat előadást a közönség a büntető igazságszolgáltatás gyakorlatáról vagy híres koncepciós perekről is.
    
A belső-ázsiai tanszéken mongol játékokat, tudáspróbát, nyelvi gyorstalpalót, népdaltanítást és mongol viseletbemutatót szerveznek. A bölcsészettudományi kar épületeiben a litván nyelvet és Fehéroroszországot mutatják be, továbbá bolgár rockzenei klub és finnugor irodalmi teaház várja az érdeklődőket.
    
A kriminálandragógia tudományáról és a hétköznapi lelki jelenségek tudományos megközelítéseiről lesz szó a pedagógiai és pszichológiai karon, a kíváncsiak előtt feltárul a szerencsejáték-kutatások világa, és megtudhatják, hogy mitől függ a hipnózis iránti fogékonyság.
    
A kisgyermekes szülők a tanító- és óvóképző kar előadásaira ülhetnek be, amelyeken szó lesz egyebek mellett a sajátos nevelési igényű gyermekről, a babamasszázsról és a különböző életkorú gyerekeknek való játékokról.
    
A társadalomtudományi karon hangzik el a Tévhitek, legendák és a tények az EU-ról című előadás. A Kutatók éjszakáján a karra érkezők az iskolatípusokról és a társadalom peremén élőkről is hallhatnak.