"Visegrad All Stars" dzsesszkoncert az EBRD-ben a magyar V4-elnökség alkalmából

"Visegrádi dzsesszkoncertet" rendeztek az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) londoni székhelyén szerda este a V4-csoport - Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország - soros magyar elnöksége alkalmából.

forrás: MTI - kép: polishculture.co.uk
A "Visegrad All Stars" néven erre az estre összeállt formációban Magyarországot Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas dzsesszzongorista, zeneszerző képviselte. Csehországból Robert Balzar bőgős, Lengyelországból Maciej Sikala szaxofonos, Szlovákiából az alig 16 esztendős, de már veterán zenészként számon tartott David Hodek dobos csatlakozott az alkalmi együtteshez, amely éjszakába nyúló, óriási sikerű koncertet adott az EBRD londoni székházának auditóriumában.
    
A tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térség átalakulásának finanszírozására 1991-ben létrehozott bank csaknem negyedszázados történetében - jóllehet a Cityben emelkedő székházban más jellegű művészeti rendezvényeket már tartottak - ez volt az első dzsesszkoncert. A rendezvény főszervezője az EBRD és a londoni Magyar Kulturális Központ volt, együttműködésben a londoni Cseh Központtal, a szlovák nagykövetséggel és a Lengyel Kulturális Intézettel.
    
Az eseményt Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg. Beszédében párhuzamot vont a dzsessz és az európai, ezen belül a közép-európai együttműködés között, kijelentve: a jó dzsessznek egyértelmű struktúrája és szabályai vannak, amelyek nélkül a műfaj működésképtelen, és ugyanez igaz az európai kooperációra, regionális szinten is.
    
A jó dzsessz emellett szabadságot is jelent, és a szabadság különleges jelentőségű a visegrádi országok számára, amelyekben a dzsessz mindig a véleménynyilvánítás, a kultúra szabadságát jelképezte - hangsúlyozta a magyar szakpolitikus.
    
Prőhle Gergely a rendezvény előtt tárgyalt a brit külügyminisztériumban. A koncert után az MTI-nek elmondta: tárgyalópartnereivel a fő regionális kérdések közül áttekintették Szerbia EU-csatlakozási tárgyalásainak lehetséges kereteit, valamint a keleti partnerség közelgő csúcsértekezletét és ennek kapcsán elsősorban Ukrajna társulásának kérdését.
    
A helyettes államtitkár emellett beszámolt a jövőre esedékes magyarországi holokauszt-emlékév várható eseményeiről. Ennek kapcsán találkozott Sir Andrew Burns brit diplomatával, a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) brit delegációvezetőjével is.