Vitatja a kiporzás miatt kiszabott bírságot a Mal

Vitatta a vörösiszap-tározók tavaly februári kiporzása miatt kiszabott környezetvédelmi bírság jogszerűségét a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. az ügyben indult közigazgatási per tárgyalásán csütörtökön a Veszprémi Törvényszéken.  

Hadnagyné Göllén Mária bíró ismertette: az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) - mint másodfokú hatóság - a 2012. február 16-án az ajkai timföldgyár által üzemeltetett IX-es és X-es kazettáknál bekövetkezett nagymértékű porszennyezés miatt 200 ezer forintos komplex környezetvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a céget. A zöldhatóság határozata szerint a Mal megsértette az egységes környezethasználati engedély (ekhe) előírásait, és intézkedési terv készítését írta elő. Felrótták a cégnek azt is, hogy nem értesítette a hatóságot a bekövetkezett kiporzásról.
  
Pál Helga, a felperes Mal Zrt. jogi képviselője a kiszabott bírság hatályon kívül helyezését kérte, és kiegészítette a benyújtott keresetet. Álláspontjuk szerint a környezetvédelmi bírság jogszabálysértő, az ekhe előírásait betartották. Az engedély nem szabályozza a vörösiszap-tározókon végzett hulladékkezelési tevékenységet, a tározók rekultiválását, azaz az előírt földréteg elhelyezését. Kitért arra is, hogy nem volt előírás a tározók felületének kezelésére.
  
A jogi képviselő szerint a kiporzás ok-okozati összefüggésben van a 2010-es vörösiszap-katasztrófával, mivel a gátszakadás után a megyei védelmi bizottság kötelezte a céget a IX-es kazetta vízborításának megszüntetésére, illetve át kellett térni a száraz technológiára. Kiemelte, hogy az extrém időjárási viszonyok és viharos szél ellen nem lehet védekezni. A zöldhatóság a vörösiszap kiporzásának tényét mérési eredményekkel és jegyzőkönyvekkel sem igazolta, és nem tett eleget a tényállás tisztázása kötelezettségének - tette hozzá.
  
Az alperes OKTVF képviselője fenntartotta álláspontját, és a Mal keresetének elutasítását kérte. A kereset kiegészítésének áttanulmányozása miatt új határidőt kért, mivel a válasz elkészítéséhez szakmai ügyintéző bevonása szükséges.
  
A bíróság a tárgyalást augusztus 27-re elnapolta.
  
A Nemzeti Nyomozó Iroda a kolontári porszennyezés ügyében környezetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tavaly nyomozást indított.
  
Az eljárás a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentése alapján 2012 áprilisában kezdődött, amikor a zöldhatóság Kolontár külterületén, Lőrintepusztán üzemelő mérőállomása a viharos erejű szél miatt többször extrém magas szállópor- (PM 10) koncentrációt mutatott ki. A tározóktól délre elhelyezett mérőállomáson akkor olyan magas porszennyezettséget mértek, amely rövid idő alatt is jelentős egészségi kockázatot jelentett.
  
A Veszprémi Bányakapitányság korábbi közlése szerint a Mal tavaly december közepére befejezte a vörösiszap kazettáinál a porszennyezést meggátoló munkálatokat.
forrás: MTI