Tarquini: Az autó jobb, mint a tavalyi, de még fejlődnünk kell

Gabriele Tarquini a Honda gyári versenyzője lesz a 2013-as túraautó-világbajnoki szezonban, amely két és fél hét múlva veszi kezdetét Monzában. A múlt heti teszten a német Speed-Magazin, valamint a sorozat hivatalos weboldala is mikrofonvégre kapta az olasz veteránt, aki beszélt többek között saját és riválisai esélyeiről is.



Gabriele Tarquini a múlt héten Cremona mellett tesztelhette a JAS Motorsport idei Honda Civicjét (a gyakorláson jelen volt Michelisz Norbert is, aki a tavalyi autót próbálhatta ki). A 2009-es világbajnokot még a helyszínen faggatta ki a német Speed-Magazin újságírója, amelyet most mi is változtatások nélkül teszünk közzé.

 - Úgy gondolod, hogy a tapasztalatod segít abban, hogy megakadályozd Rob Huff címvédését?

Gabriele Tarquini: - Nem tudom, de már kíváncsi vagyok Rob teljesítményére, mert változtatni fog az autón és a SEAT Sport egy fantasztikus csapat, nagyon keményen dolgoznak és megpróbálják még tovább fejleszteni a kocsit, hogy a tavalyinál versenyképesebb legyen. Az autó még nem túl öreg, ezért jó esélyeik vannak. A Münnich Motorsportról nem tudok mit mondani, de úgy gondolom, Rob az elmúlt 2-3 évben előrelépett. Nem feltétlenül gyorsabb, de konstansabb. Mindazonáltal személy szerint úgy gondolom, hogy az RML a favorit a Chevy-kkel, legalább is akkor, ha lesz egy top pilótájuk (az interjú időpontjából még nem lehetett tudni, hogy az RML Yvan Mullerrel és Tom Chiltonnal áll rajthoz – a szerk.). Meg lennék lepve, ha Rob az első versenyen fél másodperccel gyorsabb lenne, mint a riválisai.


- Hogy látod az esélyeidet ebben a szezonban?

- Úgy gondolom, jó alapunk van, de majd Monzában látjuk ezt meg. Nem gondolom, hogy a leggyorsabbak leszünk ott, mert ez lesz az első versenye a kocsinak. Ugyanakkor azt gondolom, hogy versenyképesek leszünk. Bosszantana, ha az időmérőn és a futamokon nem lennénk az első hatban. Ezt várom. Remélem, olyan hamar tudunk versenyt nyerni, amennyire csak lehetséges, mert ez jót tesz a csapatszellemnek és magának az alakulatnak is, és a világbajnoki címért küzdhetünk, ha az RML legjobb autójának problémái akadnak. A tavalyi Chevrolet egy más csapat volt, mint idén az RML lesz. Az autó valamivel még gyorsabb, de nem három profi versenyző fogja őket vezetni, és nem fog egy nagy szponzor mögöttük állni. Azt várom, hogy noha az RML fantasztikus lesz, már nem olyan erős, mint 2012-ben.


- Mit vársz a Ladától – a csapattól, amiről senki sem beszél?

- Ez tényleg ismeretlen, senki nem tudja, mennyi potenciál rejlik az autóban, és James Thompson WTCC-versenyeken mutatott teljesítménye nem volt igazán jó. A motor már elég jó volt, de még muszáj javítaniuk az autót, és sok idejük volt ezt megtenni, és segítségükre volt az Oreca ebben a fejlesztésben. A SEAT-tal ellentétben jobb motorjuk is van, mivel a SEAT-ok motorja nem alumíniumból van, míg a Lada motorjai könnyűek. Ezért azt gondolom, hogy a Lada is az élen lehet.



Tarquinivel az fiawtcc.com is készített egy videointerjút, amelyben főként a 2013-as Civicről, valamint a téli felkészülési időszakról esett szó. „Nem elegendőt” – válaszolta arra a kérdésre, hogy mennyit teszteltek a holtszezonban. „Ez sosem lehet elég. Hat napot teszteltünk, de még többre lenne szükségünk.”

Az olasz pilóta így válaszolt arra a kérdésre, hogy mi az erőssége az idei kocsinak: „Az autó egy nagyon jó alap, amivel elindulhatunk, sok tekintetben fejlődtünk tavalyhoz képest, és még néhány más szempontból fejlődnünk is kell egy kicsit. 

A kocsi jobb, mint amivel Tiago ment tavaly Makaóban (ott Monteiro a dobogóra állt az első futamon – a szerk.), egy kicsit a vezethetőség, valamint a motor és a visszajelzések tekintetében, de még egy kicsit fejlődnünk kell.”
S hogy milyen pályákra lehet jó a 2013-as Honda Civic?

„Jelenleg a nagyon kanyargós pályákra jó a kocsi és a lassú kanyarokra. Fejlődnünk kell az aerodinamikai egyensúly tekintetében, különösen Monzára, akárcsak a végsebességet illetően.”

forrás: P1Race.hu