Cáfolja a Hondáról szóló pletykákat a McLaren

A McLaren Mercedes csapatfőnöke, Martin Whitmarsh cáfolta azokat a médiaértesüléseket, melyek szerint a wokingi gárda már jövőre szövetségre léphet korábbi motorpartnerével, a Hondával. 


A német Auto Motor und Sport című szaklap számolt be nemrégiben arról, a felek komoly tárgyalásokat folytatnak, miután a japán vállalat szeretne visszatérni a Forma-1-be: erre már jövőre sor kerülhet, ám az is lehet, hogy csupán 2015-ben.

A lap szerint a Honda mérnökei már a McLaren wokingi központjában is jártak, és egyeztetéseket folytattak az angol istálló szakembereivel.

A McLaren jelenleg a Mercedes motorjait használja a Forma-1-ben – a német gyártó már 1995 óta partnere a patinás istállónak.

Jövőre új motorformula lép életbe a királykategóriában: a jelenlegi, 2,4 literes V8-as aggregátokat 1,6 literes V6-os turbómotorok váltják majd, az új szabályok pedig a Honda figyelmét is felkeltették, mely ilyen feltételek mellett szívesen csatlakozna újra a Forma-1-hez.

Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke a Sky Sports F1 televíziónak nyilatkozva kijelentette, 2015-ig biztos, hogy a stuttgarti vállalat erőforrásait használják majd a Forma-1-ben, noha valóban jó volna, ha a japánok ismét szállítanának motorokat a száguldó cirkusz mezőnyének.

„Amit mondhatok önöknek, az az, hogy szerződésünk van egy hosszú távú partnerrel, a Mercedes-Benzzel 2013-ra, 2014-re, illetve 2015-re is” – mondta a szakember a minap. „Tehát élő kontraktusunk van, ők a partnereink, és megpróbáljuk velük megnyerni a világbajnoki címeket, illetve a versenyeket.” 



A szakember – aki egyben a Forma-1-es Csapatok Érdekvédelmi Szervezetének (FOTA) elnöke is – bevallotta, jó volna, ha minél több autógyártó csatlakozna a királykategóriához.

„Rengeteg a spekuláció, én magam is hallottam a Porsche, a Hyundai, a Honda, illetve több gyártó nevét” – fogalmazott Whitmarsh. „A Forma-1 érdekében remélem, hogy ezek a gyártók visszatérnek majd – szükségünk van rájuk. Jelenleg itt van nekünk a Renault, a Mercedes és a Ferrari – de több motorszállítóra van szükségünk.”

Whitmarsh nem tartja kizártnak, hogy egy napon újra szövetségre lépnek majd a Hondával, jelenleg azonban nem terveznek hasonlót – kizárólag a Mercedesre összpontosítanak.

„Hosszú távra szóló, kiváló elkötelezettségünk van a Mercedes-Benzzel, és most erre fókuszálunk. Hogy a távolabbi jövőben mi történik, ki tudja? Örömmel vagyunk partnerei a Mercedesnek. Fantasztikus munkát végeztek eddig – különösen az elmúlt néhány évben –, sok versenyt nyertünk együtt, és a következő években megpróbáljuk tovább növelni győzelmeink számát.”

A Honda utoljára 2008-ban volt érintett a Forma-1-ben, ám a szezont követően a gazdasági világválságra hivatkozva hátat fordított a királykategóriának.


A japán vállalat 1988 és 1992 között szállított motorokat a McLarennek, ezen időszak alatt az összes egyéni- és konstruktőri világbajnoki címet bezsebelte a páros. 

forrás: hírado.hu