Muller a vb-címet veszi célba a Lukoillal

Csütörtökön a Lada és Yvan Muller bejelentette 2013-as együttműködését, melynek értelmében a háromszoros világbajnok francia a Lukoil támogatásával versenyez idén az RML-féle Chevrolet-vel, a WTCC-ben. 



Muller szerint így 2013-ban is harcba szállhat a világbajnoki címért. Közben a Lada gyári programját is hivatalosan bejelentették az oroszok.

„A hosszú téli szünet után most már igazán ki vagyok éhezve az új szezon rajtjára” – kezdi Muller, akit a touringcartimes.com idézett. „Idén a Lukoil fogja támogatni a csapatomat, és együtt ragyogó lehetőségünk lesz a világbajnoki címért harcolni, még akkor is, ha tudjuk, erős a konkurenciánk. 

Idén rengeteg gyors pilóta és jó csapat szerepel a WTCC-ben. Gyári programja miatt a Honda a fő favorit, de mi száz százalékosan arra fogunk törekedni, hogy mi legyünk az elsők” – nyilatkozott most először saját 2013-as elvárásait és esélyeit illetően Muller.

A Lukoil versenyigazgatója, Jevgenyij Malinkovszkij mindeközben hivatalos formában is megerősítette, amit már eddig is mindenki tudott, ám hivatalos nyilatkozat formájában most hangzott el először. „Évről évre próbálunk javítani a pozícióinkon. Először privát csapatként indultunk a WTCC-ben, a SEAT Sport technikai támogatásával, aztán kiterjesztettük az együttműködésünket Gabriele Tarquinire is, és 2012-ben megnyertük a független csapatok bajnokságát.

Idén újabb fontos lépést teszünk előre, hiszen gyári csapatként veszünk részt a bajnokságban, orosz partnerünk, az Avtovaz közös erőfeszítéseivel” – mondta el Malinovszkij, majd hozzátette: „Az pedig, hogy Yvan Mullert is támogatni fogjuk, újjáéleszti a WTCC bajnoki címért folyó versenyfutást, és garantálja, hogy együtt komoly vb-aspiránsként léphessünk pályára.”


A Lukoil Racing Team Lada elsőszámú pilótája az a James Thompson lesz az idei évben, aki tavaly két WTCC-hétvégén (a Hungaroringen és Portugáliában) már vezethette a Lada Granta Sport WTCC-t. A négyszeres WTCC-futamgyőztes brit az új, idei autóról elmondta: „Az új Lada Granta logikus továbbfejlesztése annak a 2012-es autónak, amit tavaly két forduló erejéig már teszteltünk a WTCC-ben.

A tél folyamán a mérnökeink jelentősen fejlesztettek az autón és annak motorján. Biztos vagyok benne, hogy mindez lehetőséget teremt számunkra, hogy gyorsak és versenyképesek legyünk idén a pályán.”

A Lada és a Lukoil közötti együttműködés létrejöttének talán mindenki közül Alekszej Dudukalo örült a legjobban, hiszen őt a Ladához és a Lukoilhoz is erős kötődések fűzik korábbról, és oroszként nem akármilyen érzés lesz számára egy orosz csapat, orosz főszponzorral futó, orosz autójával pályára gördülni a világbajnokságon.

„A lehetőség, hogy egy Lada Grantát vezethetek a WTCC-ben, hatalmas megtiszteltetésként ért, ami büszkeséggel és felelősséggel tölt el, hiszen nemcsak milliók által kedvelt márkát fogok képviselni, de az egész országomat is. Nem lesz teljesen ismeretlen számomra a Granta Sport, mivel 2012-ben egy hasonló specifikációjú autóval indultam az orosz túraautó-bajnokság néhány futamán. Azóta változott ez-az az autó futóművében és motorjában, de megpróbálok alkalmazkodni ezekhez a szezon előtti teszt alkalmával. 

Rengeteg teendő vár ránk, mire képesek leszünk harcba szállni a dobogós helyezésekért és a győzelmekért, de biztos vagyok benne, hogy a szezon folyamán ehhez a célunkhoz is közel kerülünk majd” – zárta optimistán nyilatkozatát Dudukalo, aki tehát nagyon bízik a Lada gyári projektjének sikerében.

forrás: P1Race.hu