Austin: Marquezé az első nap!

Egy maroknyi versenyző vesz csak részt az austini teszten, de az eddigi eredmények alapján kijelenthetjük, hogy ők a legjobbak, viszont az újonc Marc Marquez mégis uralta az első napot. Azonban lehet, hogy a kapott eredmény a meggondolatlanságának köszönhető. Ki tudja?!


Az éjszakai fagypont körüli hőmérséklet ellenére szép kis tesztnap kerekedett ki a Texasban töltött első gyakorlási lehetőségből, hiszen napközben már 20°C körül alakult a levegő hőmérséklete, és végig sütött a nap, ezáltal semmi nem akadályozta a csapatok munkáját. Az első nap a pályával való összeszokásról és a gumiválasztásról szólt.

A lenyűgöző texasi pályán Marquez újonc létére mégis hengerelt, de hogy ez pontosan minek tudható be, és hogy mi jár a másik négy prototípus motorral versenyző fejében, azt sajnos nem tudjuk. A versenyzők továbbra is az alkalmazkodás fázisában tartanak, és ezt a metódust mindenki másképp abszolválja. Az viszont mindenképp impresszív, hogy a Moto2-ből világbajnokként frissen fellépő Marquez máris az élen kezdett. Sokak fejében megfordult, hogy a fiatal spanyol meggondolatlanul vágta bele a fejszéjét a COTA fájába, és csak bízni tudunk abban, hogy az örök érvényű „lassan járj tovább érsz” igazság nem bosszulja meg magát. A Repsol Honda legújabb szerzeménye több mint négy tizeddel verte a csapattársát, Dani Pedrosát, akit jelenleg a világbajnokság legnagyobb esélyesének tartanak.

Jorge Lorenzo volt a harmadik leggyorsabb, Pedrosától további két és fél tizedre lemaradva, a negyedik helyen Stefan Bradl végzett. Viszont az időeredmények tekintetében Valentino Rossi igencsak komótosra vette figurát, Marqueztől majd két másodpercet kapott! Mégis mozgalmas napja volt az olasznak, 68 kört tett meg az 5,5 kilométer hosszú ringen.

Az öt prototípus motorral versenyző pilótán kívül még jelen volt két CRT-s is, akik az Egyesült Államokban megrendezendő futamokon állnak rajthoz szabadkártyásként.


A teszt a Bridgestone számára is kiemelkedően fontos, hiszen az itt begyűjtött adatok alapján fogják eldönteni, hogy milyen keverékeket fognak elhozni a világbajnokság második fordulójára. A jelenlegi állás szerint az abroncsok kialakítása szimmetrikus lesz, így tudnak majd a leghatékonyabban megbirkózni az austini durva felülettel.

Az első tesztnap végeredménye:

1. Marc Marquez Repsol Honda Team 55 kör 2:04.619
2. Dani Pedrosa Repsol Honda Team 59 kör 2:05.047
3. Jorge Lorenzo Yamaha Factory Racing 54 kör 2:05.291
4. Stefan Bradl LCR Honda MotoGP 50 kör 2:06.053
5. Valentino Rossi Yamaha Factory Racing 68 kör 2:06.507
6. Blake Young Attack Performance 27 kör 2:15.102
7. Michael Barnes GPTech időeredmény nélkül
forrás: P1Race.hu