A McLaren nyitva hagyta az ajtót a Honda számára

A McLaren Mercedes csapatfőnöke, Martin Whitmarsh nyitva hagyta az ajtót korábbi motorpartnere, a Honda számára, nem erősítette ugyanis meg, hogy a következő szezont követően is jelenlegi beszállítójuk, a Mercedes erőforrásait használják majd a Forma-1-ben. 


 Múlt héten a német sajtóban ütötte fel fejét a pletyka, miszerint a Honda a Forma-1-be való visszatérést fontolgatja: az Auto Motor und Sport című szaklap jelentése szerint a japán vállalat mérnökei már a McLaren wokingi központjában is jártak, ahol egyeztetéseket folytattak az angol istálló szakembereivel.
Néhány nappal később a Sky Sports F1 televíziónak nyilatkozva Martin Whitmarsh, a McLaren csapatfőnöke úgy nyilatkozott, harmonikus kapcsolatot ápolnak a Mercedesszel, így nem fontolgatják, hogy motorbeszállítót váltanak.

„Amit mondhatok önöknek, az az, hogy szerződésünk van egy hosszú távú partnerrel, a Mercedes-Benzzel 2013-ra, 2014-re, illetve 2015-re is” – mondta akkor a szakember. „Tehát élő kontraktusunk van, ők a partnereink, és megpróbáljuk velük megnyerni a világbajnoki címeket, illetve a versenyeket.”

Az AUTOSPORT című angol szaklap azonban hétfőn arról számolt be, a Honda gyakorlatilag eldöntötte, hogy motorszállítóként hamarosan visszatér a Forma-1-be. A médiumnak nyilatkozva Martin Whitmarsh nem kívánta megerősíteni, hogy 2015-ben is a Mercedes partnereként folytatják a királykategóriában.

Mint ismert, jövőre új motorformula lép életbe a Forma-1-ben: a jelenlegi 2,4 literes V8-as erőforrásokat 1,6 literes V6-os turbófeltöltésű aggregátok váltják majd.

Az AUTOSPORT szerint a McLarennek egy szerződésbe foglalt záradéknak köszönhetően lehetősége van arra, hogy 2015 végéig a Mercedes motorjait használja, ha azonban nem kíván élni ezzel az opcióval, már a következő szezont követően Hondára válthat.

Amikor az angol lap munkatársa Martin Whitmarsh csapatfőnököt a minap arról kérdezte, meg tudja-e erősíteni, hogy 2014-ben és 2015-ben is a Mercedes motorjait használják majd, a szakember így felelt: „Határozottan elmondhatom, hogy velük leszünk egy ideig, szerződésünk van, és már tárgyalunk erről egy ideje. De jelenleg nincs semmi, amit bejelenthetnénk. Ennél többet nem mondhatok.”

„Van egy kontraktusunk, mely lefedi a következő három szezont, és a jövő évet biztosan a Mercedes-Benzzel kezdjük majd meg. Hosszú és eredményes partnerkapcsolatot ápolunk velük.”


Whitmarsh kifejtette, az, ha egy újabb motorszállító csatlakozna a Forma-1-be, mindenképp jót tenne a sportnak.

„Hallottunk híreket a Porschéről, a Hyundairól és a Hondáról is, és azt hiszem, csak ösztönözni kell őket. A sportnak szüksége van arra, hogy új autógyártók jöjjenek, ha pedig segíteni tudunk nekik ebben valahogy, akkor megtesszük. 

Jelenleg viszont kizárólag aktuális partnerségünkre fókuszálunk, ami egy igazán remek partnerkapcsolat. Megpróbálunk velük világbajnoki címeket nyerni a jövőben.” 

forrás: hírado.hu