Kialalkult a Daytona 500-as rajtsorrendje

DAYTONA BEACH, SPRINT KUPA – Kevin Harvick és Kyle Busch nyerte a csütörtökön rendezett Budweiser Duel elnevezésű előfutamokat, melyek alapján összeállt a végleges Daytona 500 rajtlista.


Mivel Harvick nyerte a szombat esti Sprint Unlimitedet is, a NASCAR történetében ő lehet az első versenyző, akinek sikerül megnyerni a Speedweeks mindhárom futamát Daytonában, amennyiben a vasárnapi Daytona 500-on is elsőként intenék le.


“A versenyzők mindig nyerni akarnak. Mi szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy már kétszer nyertünk idén” - mondta Harvick. “De nem szabad elbíznunk magunkat. Ha a sors úgy akarja, nyerni fogunk. Az autó megvan hozzá."



Ahogy vasárnap, úgy csütörtökön is Greg Biffle lett a második Harvick mögött.
"A belső sávban kezdtem, és annak rendje és módja szerint egészen a mezőny végéig zuhantam vissza" - nylatkozta Biffle a korábban felfedezett jelenségről, mely szerint a belső íven sokkal nehezebb előzni, sőt egyáltalán lépést tartani a drafttal. "Próbálkozunk, s talán a következő futamon már összejön majd az egyel jobb eredmény is."

Juan Pablo Montoya, Jimmie Johnson és Kurt Busch fért még az első ötbe. Montoya és Earnhardt (utóbbi a kilencedik lett) a mezőny végéről rajtolt motorcsere miatt. Nem a legjobb előjel a Hendrick építésű erőforrásokkal versenyző másik hét pilóta számára.



Dainca Patrick már a futam előtt elmondta, hogy Gene Haas start-and-park utasítást adott neki. Végül nem állt ki, de a legkisebb erőfeszítést sem tette arra, hogy megpróbáljon versenyezni. Ami azért sajnálatos (érthető, hogy féltek egy balesettől, amivel odalett volna a pól), mert az új autóval nagyon nehéz előzni, ráadásul a futam képe teljesen más, mint az őrült kavarodás a tandem korszakban.
Tehát élesben kellett volna gyakorolni, hogy vasárnap, amikor újabb rekordot szeretne dönteni Patrick, legyen némi tapasztalata. Igaz, Patricknál sokkal rutinosabb pilóták is ezt a taktikát választották, Tony Stewart és Jimmie Johnson is hátracsúszott.



A futam eseménytelen körözéssel telt az 56. körig, mikor Carl Edwards Denny Hamlin elé sodródott és összeütköztek.  Regan Smith és Trevor Bayne is áldozatul esett. Edwards szerint Hamlin volt a hibás.



“Sajnálatos, mert elég gyors volt az autónk" - mondta Bayne, aki Ewardshoz hasonlóan tartalékautóval a mezőny végéről indul majd vasárnap. “Az vigasztal, hogy tudom, a tartalék autó legalább ilyen gyors, mint a mai.”
A régi időket idézte, hogy összesen négy előzés volt az élen, és csupán Harvick és Bayne haladt át a regisztráló ponton elsőként.



Érdekes közjáték, az utolsó előtti körben Martin Truex Jr. fekete zászlót kapott, mert a jobb oldali oldalablak eltűnt az autójáról. Visszaesett, ennek köszönhetően Scott Speed, a szinte teljesen szponzortalanul, "3 dollár 90 centből" épített autójával bejutott a vasárnapi mezőnybe. Csakúgy, mint Michael Watrip, aki az újdonsült Swan Racing (tavaly még Inception néven futottak) #26-osában teljesített szolgálatot, vendégpilótaként. Az autó a newtowni iskolai lövöldözés áldozatainak családjaiért létrehozott alapítvány számát viseli.



Danica végül a 17. lett.
“Nem sokat tapasztaltam meg abból, miként lehet itt előzni. Sőt, a mezőnnyel sem nagyon sikerült lépést tartanunk” -ismerte el a pilótanő.  “De azt megtanultam, hogy az alul kormányozottság végzetes lehet. Ha nem tud az ember felzárkózni akkor esélye sincs, előzni pedig...hogy őszinte legyek, számomra úgy tűnt nagyon nehéz."



A 41. körben volt a futam egyetlen kiállása, Patricknál ekkor állítottak a track bar-on, hogy valamivel könnyebben forduljon az autó.



A második futamot Kyle Busch nyerte. Ez volt pályafutása második Duel győzelme.



A rajtnál Ryan Newman besorolt Jeff Gordon elé, de a #24-es azonnal visszavette az első helyet és a 39. körben kezdődő kerékcserékig ott is maradt. Úgy tűnt Gordon nagyon erős (Kasey Kahne-nel remekül dolgozott össze), akár rajt-cél győzelmet is arathatott volna, de a pitben gyorshajtáson érték, és ezzel gyakorlatilag véget ért a versenye, 12. lett. rajta kívül még Matt Kenseth-et és Ricky Stenhouse-t is elmeszelték.



A restart után Busch vette át a kezdeményezést. Kitartott a végéig, az utolsó körben még Kahne és Austin Dillon bepróbálkozott, de mindhiába. Sárga nélkül 193,966 mph átlagot értek el, ami minden idők második leggyorsabb előfutama volt.



"Nehéz megelőzni azt, aki az élen van” - felete Busch arra a kérdésre, hogy mit tanult a futamból. “Ha elöl vagy, elég kényelmesen el lehet autókázni. Már csak azt kéne tudnunk, hogy miért nem működik mindkét nyomvonal."
"Azt hiszem vasárnap Kevin Harvick lesz a legnagyobb esélyes" - mondta Kahne. "Nagyon kiismeri magát Daytonában."


RAJTLISTA:

PosNo.DriverSponsorMake
110Danica PatrickGoDaddy.com
Chevrolet
224Jeff GordonDrive to End Hunger
Chevrolet
329Kevin HarvickBudweiser
Chevrolet
418Kyle BuschM&M's
Toyota
516Greg Biffle3M
Ford
65Kasey KahneFarmers Insurance
Chevrolet
742Juan Pablo MontoyaTarget
Chevrolet
833Austin DillonHoney Nut Cheerios
Chevrolet
948Jimmie JohnsonLowe's
Chevrolet
1015Clint Bowyer5-Hour Energy
Toyota
1178Kurt BuschFurniture Row Racing
Chevrolet
1220Matt KensethDollar General
Toyota
1314Tony StewartBass Pro Shops/Mobil 1
Chevrolet
1455Mark MartinAaron's
Toyota
152Brad KeselowskiMiller Lite
Ford
1627Paul MenardMenards/Peak
Chevrolet
1713Casey MearsGEICO
Ford
1831Jeff BurtonCaterpillar
Chevrolet
1988Dale Earnhardt Jr.National Guard
Chevrolet
201Jamie McMurrayMcDonald's
Chevrolet
2122Joey LoganoShell-Pennzoil
Ford
2234David RaganDetail Doctor
Ford
2347Bobby LabonteKroger
Toyota
249Marcos AmbroseStanley
Ford
2538David GillilandLove's Travel Stops
Ford
2643Aric AlmirolaSmithfield Foods
Ford
2787Joe NemechekFlorida DOT
Toyota
2817Ricky Stenhouse Jr.Best Buy
Ford
2926Michael WaltripSandy Hook School Support Fund
Toyota
307Dave BlaneyFlorida Lottery
Chevrolet
3195Scott SpeedLeavine Family Racing
Chevrolet
3235Josh WiseBlockbuster Video
Ford
3321Trevor BayneMotorcraft/Quick Lane
Ford
3439Ryan NewmanQuicken Loans
Chevrolet
3511Denny HamlinFedEx Express
Toyota
3699Carl EdwardsFastenal
Ford
3756Martin Truex Jr.NAPA Auto Parts
Toyota
3898Michael McDowellK-LOVE/Curb Records
Ford
3932Terry LabonteC&J Energy Services
Ford
4051Regan SmithGuy Roofing
Chevrolet
4136J.J. YeleyGolden Corral
Chevrolet
4283David ReutimannBurger King
Toyota
4393Travis KvapilBurger King
Toyota
Brian Keselowski és Mike Bliss maradt le.

Tv: Sportklub hétfő 1.00 ó felvételről
 forrás: Irace.hu