Dovi egyelőre nyugodt, Iannone Jerezben tesztel

A Ducati új szerzeménye, Andrea Dovizioso határozott állítása szerint nem lepődött meg a bolognaiak nehéz helyzetén és a Sepangban tapasztalt tetemes hátrányukon.


A Ducati azóta nyeretlen, hogy Casey Stoner 2010 végén távozott tőlük, a 2013-as évet nyitó teszten pedig két másodperc volt a hátrányuk a Hondákhoz és a Yamahákhoz képest.

A Desmosedici alig változott a tél folyamán – „Ez ugyanaz a motor, mint tavaly volt, csak más a festése, de a remény megvolt rá, hogy a szezon végén beépített alkatrészeket még nem optimalizáltuk teljesen.” – állapította meg Dovi csapattársa, Nicky Hayden.
„Inkább evolúcióról beszélnék, mint forradalomról, és ebben a szellemben először ki akarjuk értékelni az előző év második felében végzett munkát. Úgy gondolom, hogy ezzel a megközelítéssel rövid időn belül javíthatunk a motor teljesítményén, de természetesen új megoldásokon is dolgozunk.” Ezt még idén januárban nyilatkozta Bernhard Gobmeier, a Ducati Corse új főigazgatója. Ezek alapján a stratégia egyértelműen a megfontolt, folyamatos haladás. A Ducati mindenekelőtt fel akarja mérni a terepet, hogy az a kapkodás, amit a Rossi-érában végeztek, eredményezett-e használható elemeket, részeredményeket.

Viszont a Sepangban töltött három nap után gyakorlatilag semmilyen pozitívumot nem tudtak elmondani a Ducati versenyzői a rendelkezésükre álló alkatrészekről, így számukra egy kiút maradt: „a forradalom”. Dovizioso a tizedik helyen végzett, 167 ezreddel kapott ki a csapattársától, a „Kentucky Kölyöktől”, viszont Dani Pedrosához képest 2,177 másodperc volt a lemaradása.

Az olasz még mindig azt vallja, hogy tudta, mire vállalkozott, mikor aláírt a Ducatihoz, és tudja, mit jelent átvenni Valentino Rossi helyét ebben a labilis helyzetben. Nehéz helyzet? Ez tulajdonképpen nem fedi le tökéletesen a valós képet, Vale a pályafutása legrosszabb szakaszát töltötte a Ducatinál, ami gyakorlatilag katasztrofálisra sikeredett.

„A helyzet nehéz, de ezt mindenki tudta, mielőtt idejöttünk. Nagy a hátrányunk, de ezt is tudtuk,” – nyilatkozta Dovi higgadtan, aki a Tech 3 Yamaha legsikeresebb versenyzőjévé vált tavaly a maga hat dobogós helyezésével.

Dovizioso arra is kitért, hogy a Ducatinak minden téren vannak kisebb-nagyobb gyengeségei, nem egy problémát kell megoldani, hanem egyszerre többet, és ez okozza számukra a legnagyobb fejtörést, ehhez pedig időre van szükség.

Annak érdekében, hogy a problémát kollektíven megoldhassák, a napokban Andrea Iannone három napig Jerezben tesztel, derült ki az olasz újonc twitteréről. A Pramac versenyzője, akinek Sepangban 754 ezred volt a lemaradása a legjobb Ducatihoz képest a tizennegyedik helyen, most extra időt tölthet a pályán, miközben a gyár már javában fejleszt a második hivatalos sepangi tesztre, amire a hónap végén kerül sor. A jerezi túrára Iannonéval tartott Michele Pirro is, a Ducati tesztversenyzője.


forrás: P1Race.hu