Raikkönen: A csapat képes a győzelemre

Kimi Raikkönen úgy gondolja, a Lotus újra Formula-1-es bajnoki címre esélyes lehet, ahogy korábban a Benetton és Renault korszakban azt megvalósította. 


Az enstone-i csapat tavaly Abu Dhabiban aratott győzelmet, mely a 2008-as Japán Nagydíj után az első volt.

Raikkönen a csapat autójának bemutatása során elmondta, a bajnoki győzelemre való alkalmasság már számára tavaly kiderült.

"Már mikor megkezdem velük a munkát kiderült, versenyzők és a történelemben látható, hogy nyertek már bajnoki címet. Tavaly nem láttam semmi olyat, amelyből arra következtethetnék, egy újabb bajnoki cím megszerzése lehetetlen lenne a jövőre nézve. Természetesen vannak kemény ellenfelek és mindenki győzni szeretne. A csapat korábban mindenkit legyőzött és semmi nem mondatja azt, hogy nem tudnák újra megtenni. Természetesen még nem vezettem az E21-et, így nehét megmondani, mit tudunk, vagy mit nem tudunk elérni a következő évben. Tudjuk, tavaly jó autónk volt, de mindenki keményen dolgozik azért, hogy a lehető legjobb csomagja legyen. A csapattal dolgozva próbálok segíteni abban, hogy a lehető legerősebb autónk legyen, majd Melbourne-ben első eredményeinket szerezhetjük. Innentől kezdve hosszú szezon lesz. 2012 jól indult; majd meglátjuk, mire leszünk képesek 2013-ban."





Raikkönen csapattársa, Romain Grosjean biztos benne, hogy el tudja hallgattatni a kritikákat és 2012-es szezonját maga mögött hagyva jól tud teljesíteni második teljes Formula-1-es szezonjában.
"Azt hiszem, mindenki várja, képes leszek-e kiegyensúlyozott lenni, mivel itt hiányzott egy kicsi tavaly" - közölte Grosjean. "Tudom ezt és mindent megteszek azért, hogy bebizonyítsam, képes vagyok elérni ezt a célt."

A francia pilóta hozzátette, szeretné abban a tudatban befejezni a 2013-as szezont, hogy nem szalasztott el semmi esélyt.

"Szeretnék mindig úgy kiszállni az autóból, hogy jó munkát végeztem. Tudni, hogy mindent megtettem, amit tudtam és büszke lehetek versenyemre, vagy edzésemre. Remélem, ezt a lehető legtöbbször megtehetem az idei évben. Szeretnék sok pontot szerezni a csapatnak, de azt hiszem, helytelen lenne azt mondani, milyen pozícióban szeretném befejezni a bajnokságot"


 Eric Boullier csapatfőnök szerint sok jó vár alakulatára a 2013-as szezonban.
"Azt hiszem, nagyszerű dolgokat érhetünk el az E21-gyel. Az ugrás, melyet 2011 és 2012 között tettünk azt mutatja, képesek vagyunk rá. A folyamatosság és a pilótafelállásban rejlő lehetőség egy nagyon erős keveréket jelent az előttünk álló szezonra. Célunk, hogy az egyik élcsapat legyünk a Formula-1-be és most ehhez erős és állandó dobogós helyezésekre van szükségünk."

James Allison, műszaki igazgató elmondta, a tavalyi évben erős autót sikerült építeniük, ezt várják el az új, E21-től is.

"Az E20 hatékony versenyautónak bizonyult - különösen a tavalyi év vége felé - így ez várható az E21-től is. Folytattuk elképzeléseinket és sokkal hatékonyabb és gyorsabb autót próbáltunk építeni, a tavalyi évben megtanult leckékre alapozva. Hogy mennyire sikeres lesz ez az irány az majd csak akkor derül ki, amikor a téli tesztelés és a versenyek során a pályán leszünk."

A csapat három további pilótát is foglalkoztat. A harmadik számú pilóta szerepét a GP2 bajnoka, Davide Valsecchi tölti be, míg Nicolas Prost a fejlesztői pilóta szerepkört látja el. Jerome d Ambrosio továbbra is tartalékpilótaként dolgozik tovább.

Miután 2010-en a GP2 bajnoki címét négy győzelemmel és két pole pozícióval megszerezte, Valsecchi a Lotusnál tesztelt tavaly novemberben a Fiatal Pilóták Tesztjén. A 26 éves pilótának végül nem sikerült Formula-1-es versenyzői üléshez jutnia, munkáját leginkább a szimulátorban végzi majd és egyenesbeli teszteket teljesít.

Tavaly a tartalékpilóta, Jerome d Ambrosio egy alkalommal ülhetett a Lotus-ba. A belga pilóta Romain Grosjeant helyettesítette, amikor a francia versenyző eltiltását töltötte az Olasz Nagydíjon.



forrás: f1hungary.fw.hu