Több mint félmilliárd forint támogatás a szabolcsi önkormányzatoknak

Összesen 508 millió forintot kapnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települések a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati felzárkóztatási keretéből - közölte Simon Miklós, a Fidesz-KDNP térségi országgyűlési képviselője pénteken sajtótájékoztatón, Nyíregyházán.

A kormánypárti politikus, aki egyben Nyírbogát polgármestere is, elmondta: az erre a célra rendelkezésre álló 3,5 milliárd forintra országosan 1446 hátrányos helyzetű település pályázhatott, s azok közül 887 település támogatásáról döntöttek.

A 104 szabolcsi önkormányzat összesen 508 millió forint támogatást nyert el, közülük a legtöbbet, 35 millió forintot Nyírbátor használhatja fel - tette hozzá.

Simon Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy az elnyert összeg két célra fordítható, az egyik ezek közül az önfenntartó képességet segítő, önkormányzati tulajdonú ingatlanok felújítása és átalakítása, gépbeszerzés, illetve a közfoglalkoztatás megvalósítását szolgáló, mezőgazdasági célú beszerzés.

A másik felhasználási lehetőség a közfoglalkoztatás keretében nem tervezett beltéri és kültéri építőanyag-szükségletek biztosítása.

A képviselő kitért arra is: a nyírbátori kistérségi társulás elindította 250 millió forint értékű programját, amely mintegy 80 hátrányos helyzetű ember átképzését és munkába állítását teszi lehetővé. A projekt keretében betonelemgyártókat, kerti és erdészeti munkásokat képeznek át.

A program keretében felépült egy betonelemgyártó üzem is. A most elnyert belügyminisztériumi támogatás pedig szorosan kapcsolódik az üzem tevékenységéhez, valamint kiegészíti azt - közölte a fideszes országgyűlési képviselő.

A sajtótájékoztatón Trefán Gábor (Fidesz-KDNP), Ömböly polgármestere számolt be a helyi közmunkaprogram eredményeiről.
forrás: MTI