Hozzávalók (kb. 6 adaghoz):
. 1,2 kg pacal (tisztított konyhakész)
. 1 nagyobb sertéscsülök (első)
. 1 nagyobb sertés köröm (hosszában fűrésszel kettévágva)
. 50-60 dkg. hagyma
. 2 db. érett paradicsom (vagy olasz hámozott konzerv paradicsom)
. 2 db. hegyes csípős zöldpaprika
. 1 ek paradicsomsűrítmény
. 2 babérlevél
. 15-20 dkg sertészsír
. só, bors, őrölt fehérbors, köménymag,
. pirospaprika (a lehető legjobb minőségű, házi pirospaprika)
Elkészítése:
1. A csülköt kicsontozom, a húsról levágom a bőrt, majd a húsát kis kockákra vágom és félreteszem felhasználásig.
2. A körmöt átvizsgálom, és ha kell, leperzselem róla a rajtamaradt szőröket, majd egy serpenyőben, kevés zsíron alaposan megpirítom mindkét oldalukon körben.
3. A megtisztított konyhakész pacalt ujjnyi csíkokra vágom, bőséges sós vízben felteszem forralni, majd a forrástól számolva 2-3 perc múlva leveszem a tűzhelyről, leszűröm és félreteszem a felhasználásig.
4. A hagymát felaprítom, egy nagy vastagfalú lábosban, 8-10 dkg zsíron üvegesre pirítom, majd hozzáadom az egyik zöldpaprikát felaprítva.
5. A hagymához adok egy nagyobb csipet sót, majd meghintem a tetejét 2 ek. pirospaprikával, egy kicsit várok, hogy a zsiradékon kioldódjanak a paprika ízei, majd elkeverem.
6. Azonnal hozzáadom a leforrázott, lecsepegtetett pacalt, alaposan átkeverem, és kissé lepirítom a paprikás hagymán, de vigyázok ne égjen le, mert akkor megkeseredhet, közben hozzáadom a felkockázott paradicsomokat is.
7. Felöntöm annyi húsalaplével, hogy bőségesen ellepje, azután közepesnél kisebb fokozaton (kerámialap #4/9) főzni kezdem, miközben befűszerezem.
8. Beledobok két babérlevelet, megszórom egy csapott tk. őrölt fehérborssal, 1 tk. frissen őrölt feketeborssal, egy negyed tk. frissen tört fűszerköménnyel, és ha kell még sózom.
9. Hozzáadom a pacalhoz a megpirított körmöket, a csülök csíkokra vágott bőrét és csontját, majd lefedve lassan rotyogtatva főzöm 80-90 percig.
10. Közel másfél óra elteltével, egy serpenyőben, 1-2 kanálnyi zsíron megpirítom a kockákra vágott csülökhúst körbe mindenhol, megsózom, hozzáadom a paradicsompürét és azzal is lepirítom.
11. Megszórom egy csapott kanálnyi pirospaprikával, átkeverem is kissé megpirítom, majd felöntöm kb. 2 merőkanálnyi alaplével, hogy feloldja a serpenyő aljáról a pörzsanyagokat, ízeket.
12. A csülökhúst is hozzáadom a pacalhoz, és még 1,5-2 órán át főzöm lassú tűzön, míg minden hús a fazékban meg nem puhul, a köröm csontjairól is leválik a hús könnyedén.