Jobbik: ne tegyék bizonytalanná a pedagógusok jövőjét

A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy ne tegye bizonytalanná a pedagógusok jövőjét és ne kösse a mindenkori minimálbérhez a béreket.


Dúró Dóra, az Országgyűlés kulturális és oktatási bizottságának jobbikos elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján kijelentette: tiltakozik az ellen, hogy a kormány tervei szerint nem biztosítja a pedagógusbérek értékállóságát. Szavai alapján az életpályamodell nem igazi béremelés, hanem bérrendezésnek lehet nevezni, hiszen a 2008-as szinthez képest a minisztériumi adatok szerint mindössze 2,8 százalékkal nőttek a bérek reálértéken.
 
 Az ellenzéki politikus szerint bizonytalanságot szült a pedagógusok körében, hogy nem sikerült az eredetileg tervezett bérrendezés 100 százalékát megvalósítani, s kérdéses, hogy sikerül-e a tervezett időpontra véghezvinni a további emeléseket.
  
A Jobbik szerint a pedagógusok bérét a diplomás átlagbér szintjére kellene emelni - mondta Dúró Dóra, kifejtve: ezt a kezdő pedagógusok esetében valósítanák meg, s olyan életpályamodellt dolgoznának ki, amelyben nincsenek igazságtalanságok.
  
A jelenlegi rendszerben igazságtalannak nevezte, hogy nem adják meg a túlóráért és a helyettesítésért járó pótlékokat, s értékelése szerint feszültségeket szül a 32 órás kötelező intézményi tartózkodás is, ami gyakran - például a kellő mennyiségű számítógép hiánya miatt - a szakmai munka rovására megy.