Beutazási tilalom - A Fidesz szorgalmazza Goodfriend nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatását

A Fidesz parlamenti frakciója továbbra is szorgalmazza André Goodfriend amerikai ügyvivő meghallgatását a nemzetbiztonsági bizottság ülésén a beutazási tilalom ügyében, és várja a valódi bizonyítékokat.


A kormánypárti képviselőcsoport az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta: a magyar állami tisztségviselők kitiltásának témája nem a vállalkozásfejlesztési bizottság hatáskörébe tartozik, ezért nem vettek részt a testület Fidesz-KDNP-s tagjai a pénteki ülésen, amiről tájékoztatták a jobbikos elnököt, Volner Jánost is.

  A Fidesz-frakció ugyanakkor továbbra is szorgalmazza André Goodfriend meghallgatását a nemzetbiztonsági bizottság ülésén, mivel a csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentum "aláírás, fejléc és pecsét nélkül komolytalan, nem tekinthető bizonyítéknak". A hivatkozott dokumentumot az amerikai nagykövetség egy munkatársa adta át a magyar félnek a beutazási tilalmakkal kapcsolatban; a papír jórészt a külképviselet korrupciós aggodalmaival kapcsolatos korábbi egyeztetéseket sorolja fel.
 
A kormánypárt közleményében azt is megjegyezte, hogy a beutazási tilalommal sújtott Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke hiába próbált utánajárni az ellene felhozott konkrét vádaknak, érdemi bizonyítékot a mai napig nem kapott.

 "Vád még mindig nincs, csak vádaskodás. Magyarország jogállam, ezért mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, bizonyítékok nélkül senkit nem lehet megvádolni" - hangsúlyozta a Fidesz-frakció, amely bízik benne, hogy az Egyesült Államok ügyvivője megjelenik majd a bizottság előtt, és tiszta vizet önt a pohárba.