Ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés

Az MSZP szerint a Fidesznek csak 2010-ben lett fontos az adómentes otthoni pálinkafőzés.

Veres János korábbi pénzügyminiszter, a szocialisták EP-képviselőjelöltje az MTI-nek hétfőn küldött közleményében azt írta: 2001-ben a Fidesz-kormány az uniós csatlakozási tárgyalások során szó nélkül tudomásul vette, hogy Magyarországon adómentes pálinkafőzés nem lehetséges, és az adózási fejezetet ennek tudatában zárta le.
   
"Lehetett volna másként is: Ausztriában például van adómentes pálinkafőzés is, de az első Orbán-kormánynak 2001-ben ez még nem volt fontos. S mivel az adózási fejezetet 2001-ben lezárták, a későbbi MSZP-kormányok keze ebben a kérdésben már meg volt kötve" - közölte.
   
Veres János szerint az adómentes pálinkafőzés csak 2010-ben lett fontos a Fidesznek, amikor Orbán Viktor második kormánya tudatosan megszegte az ezzel kapcsolatos, általuk is elfogadott uniós szabályozást.
   
"Az igazság az, hogy ha Orbán Viktor előrelátóan gondolkodott volna, most nem kellene senkivel harcolnia az adómentes pálinkafőzésért" - jegyezte meg a szocialista politikus, aki szerint azonban a Fidesz szótárából azonban hiányzik az a szó, hogy "hibáztunk".
   
Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője hétfőn azt közölte: a kormánypárt ragaszkodik a szabad pálinkafőzéshez, ezért azt várja a májusban megalakuló új kormánytól, hogy találja meg a megfelelő jogi megoldást a hungarikumok megvédésére.
   
Az Európai Unió bírósága múlt csütörtökön állapította meg, hogy ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentességére vonatkozó magyar szabályozás, amely szerint évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehet főzni, főzetni.
forrás: MTI