Az El Gordo galaxishalmaz nagyobb, mint feltételezték

A feltételezettnél is nagyobb az eddig ismert legnagyobb galaxishalmaz, az El Gordo - vélik csillagászok az NASA Hubble űrteleszkópjának új kalkulációi alapján.


A hivatalosan ACT-CL J0102-4915 katalógusjelű galaxishalmazt felfedezésekor nevezték el El Gordónak, azaz kövérnek.
   
Az óriáshalmaz 9,7 milliárd fényévnyire található a Földttől. Ez a legmasszívabb, a legforróbb és a legnagyobb röntgensugárzást kibocsátó galaxishalmaz.
  
A chilei Atacama-sivatagban működő nagyon nagy teleszkóp (Very Large Telescope, VLT), valamint a NASA Chandra röntgencsillagászati műholdja segítségével fedezték fel több mint két éve. Most a Hubble újrakalkulálta méretét, és az adatokból a csillagászok arra jutottak, hogy az El Gordo 43 százalékkal nagyobb, mint korábban vélték - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján. 
   
A galaxishalmazok a galaxisok csoportosulásai, a csillagászatban a legnagyobb, gravitációsan kötött objektumok, amelyek akár több  mint ezer csillagvárost is tartalmazhatnak.
   
Az El Gordo valószínűleg két halmaz összeütközése révén keletkezett. Ez olyan lehetett, mint amikor két szumóbirkózó egymásnak ront" - idézte a NASA szóvivőjét a brit lap.
  
http://www.telegraph.co.uk/science/space/10743429/Nasa-galaxy-El-Gordo.html
forrás: MTI