A flottaeladásokkal erősíthet a SEAT

Magyarországon is jó esélyt lát a SEAT márka flottaeladásainak  bővítésére a forgalmazó Porsche Hungaria (PH).

Papp Zoltán, a Volkswagen konszern márkájának importjával foglalkozó cég SEAT márkaigazgatója csütörtökön Budapesten elmondta: a spanyol gyártó tavaly Spanyolországban már 11 százalékos bővülésről tudott számot adni az értékesítésben, különösen a flottaeladások nőttek - 40 százalékkal -, és úgy vélik, ez a lehetőség a magyar piacon is adott. Ezt arra alapozzák, hogy a modellpaletta tavaly elkezdődött teljes átalakítása az idén is folytatódik, ezúttal a Leon kifejezetten flottacélokra alkalmas csúcsváltozatával.
   
Papp Zoltán jelezte: az idén mintegy 2300 SEAT értékesítésével számolnak Magyarországon. A márkánál egyébként a piaci átlagnak megfelelő, mintegy 70 százalékos a flottaeladások aránya.
   
Tavaly 2000 új SEAT kelt el Magyarországon, ez a Datahouse forgalomba helyezési rangsorában 1 százalékos részesedést biztosított a márkák között, ám a reexporttól megtisztított listán már 3 százalékos részesedést ér, és 25 százalékkal haladta meg a 2012. évi 1600 eladott darabot.
   
A spanyol márka tavaly összesen 355 000 járművet adott el, 10,6 százalékkal többet a 2012. évi 321 000-nél, ez az utóbbi öt év legmagasabb értékesítési eredménye volt. A SEAT legfőbb piaca Nyugat-Európa.
   
Papp Zoltán az MTI kérdésére elmondta: noha a SEAT egy tavaly ősszel indított együttműködési projektje keretében már két olyan modellel rendelkezik, amelyek sűrített földgáz (CNG) üzemanyagot alkalmaznak, Magyarországon egyelőre nem látják a piaci esélyét, hogy a környezetvédelmi és gazdasági előnyöket is kínáló alternatív üzemanyagot használó járművekkel álljanak elő. Úgy vélte, amíg rendkívül alacsony a CNG-üzemanyagtöltő állomások száma, nincs perspektívájuk a CNG-járműveknek a magyar piacon.
   
Egy energetikai konferencián csütörtökön Budapesten elhangzott, hogy Magyarországon mindössze 4 CNG-töltőállomás van, kettő Budapesten, egy-egy Szegeden és Győrben. A magyarországi utakon futó mintegy 4 millió gépjárműből 400 CNG-üzemű, ugyanakkor tavaly 10 százalékkal nőtt a piac.
forrás: MTI