Frekvenciaváltozás a közmédia műholdas csatornáin

Július 15-től más frekvencián lesznek elérhetők a közmédia műholdas rádiós és televíziós csatornái - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtökön az MTI-vel.   


A közlemény szerint a közszolgálati műsorok hagyományos felbontású változatának európai szétosztását, a határon túli és belföldi egyéni vételt biztosító Eutelsat9A műhold frekvenciája megváltozik, ezért a műholdas csatornák további elérése érdekében július 15-éig át kell állítani a műholdvevőket az új frekvenciára.
  
Közölték, a változás azokat az egyéni műholdvevővel rendelkező háztartásokat érinti, amelyek nem fizetnek előfizetési díjat a szolgáltatás igénybevételéért.
  
A frekvenciacserében az M1, az M2, a Duna, a Duna World televíziós és a Kossuth, Petőfi, Bartók, Nemzetiség, Parlament, Duna World Radio rádiós csatornák érintett.
  
A közlés szerint a régi frekvencián hétfőtől - műszaki okok miatt kizárólag a Duna műsorán - feliratcsík tájékoztatja az érintetteket a szükséges áthangolásról. A kábeltelevíziós szolgáltatók addigra átállítják saját hálózataikat, így előfizetőik nem láthatják a tájékoztató feliratcsíkot.
  
Július 15-től a képernyőn a mozgó feliratcsík helyett adáskép nélkül, egy állandó tájékoztató felirat lesz olvasható néhány napig, azt követően a régi frekvencián már nem lesz elérhető a jel.
  
További információ a www.mtva.hu/vetel oldalon olvasható, illetve a +36 1 759-5050 közönségszolgálati telefonszámon kérhető.

forrás: MTI