Fülöp készen áll az uralkodásra

Negyven oldalon keresztül foglalkozik II. Albert belga király lemondási szándékával a La Libre Belgique című belga napilap, amely szerint a távozó uralkodó tökéletesen betöltötte funkcióját válsághelyzetekben, Fülöp, a leendő király pedig készen áll, hogy átvegye a stafétát.   


A második legnagyobb példányszámú francia nyelvű belga napilap szerint II. Albert nehéz döntést hozott, amely erős gesztus is egyben. A lap szerint az ország a 2014. májusi választások miatt politikailag feszült időszak elé néz, a király lemondását pedig a flamand nacionalisták megpróbálhatják kihasználni, hogy lebontsák a föderális belga államot. A címlapon szereplő értékelés azt feltételezi, hogy a király úgy érezhette, egészsége nem tenné lehetővé, hogy szembenézzen egy újabb véget nem érő, súlyos politikai válsággal, amilyen a legutóbbi választásokat is követte. A király felelős döntést hozott az ország érdekében - állapítja meg a lap.
  
Az írás szerint II. Albertet fivére, Baldvin halálakor sokan tévesen "átmeneti" királyként kezelték, mára pedig megállapítható, hogy az uralkodó erős, bátor és barátságos király volt, aki húszéves uralkodása alatt mindvégig arra törekedett, hogy fenntartsa honfitársai jólétét, valamint a vallon, brüsszeli és flamand belgák együttélését.
  
A király lemondásának egyik legfőbb üzenete a lap szerint az, hogy az utód készen áll, eljött Fülöp ideje, helyet kell adni az új nemzedéknek. Egyesek szerint döntésével Albert "a flamand oroszlánok vermébe" dobta fiát, felszítja a nacionalizmus tüzét, és lehetőséget ad a flamand nacionalistáknak, hogy megpróbálják kikezdeni a király jogköreit. A La Libre Belgique szerint viszont mindez alaptalan, mert II. Albert az ország érdekét mindig minden más megfontolás elé helyezte, azok pedig, akik a monarchiát és a király személyét támadják, valójában azon kevés értékek egyikét próbálják aláásni, amelyek stabilizálják, gyakorlatilag összetartják Belgiumot.
  
A lap pár hete egy felmérést is közzétett, amely szerint a belgák relatív többsége marasztalná az idős királyt, a flamandok jelentős része szerint pedig Fülöp nem áll készen az uralkodásra, sőt, soha nem is lesz alkalmas, hogy elfoglalhassa a trónt.
  
Ezzel szemben a francia nyelvű lap kijelenti: Fülöp igenis készen áll, bár nem kérdés, hogy le kell küzdenie némi gyanakvást, feladatához pedig kötelességtudatra, diplomáciai érzékre, tapintatra és empátiára lesz szüksége.
  
"Fülöp a legjobb képzésben részesült, hogy a hazáját szolgáló, jó király legyen" - állapítja meg a lap, melynek címoldalát a lemondását bejelentő II. Albert, hátlapját pedig a rokonszenvesen mosolygó Fülöp képe foglalja el.

forrás: MTI