Új Forma-1-es sorozatokkal indul az európai szezon a magyar képernyőn

Új sorozatokkal jelentkezik az MTVA Forma-1-es futamokat felvezető műsora az európai szezonkezdettel: a barcelonai Spanyol Nagydíj vasárnapján kerül először képernyőre a Forma-1-ben sűrűn előforduló fizikai jelenségeket bemutató F1-fizika, két héttel később, a monacói futam előtt pedig a versenyzők fizikai és mentális felkészültségét elemzi az F1-fitnesz adása.
 
"A győri Széchenyi István Egyetemmel és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központtal együttműködésben ötletes kísérletekkel mutatjuk meg a szélárnyékot vagy éppen a tapadást. Ezeket a fogalmakat sűrűn használjuk a közvetítéseinkben, de talán nem mindenki érti pontosan, hogy ezek miket is takarnak" - fejtette ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő alap (MTVA) közleményében Szujó Zoltán, a Forma-1-es közvetítések kreatív producere és kommentátora.
 
A kísérleteket Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem Audi Hungária Járműipari tanszékcsoportjának vezetője mutatja be. A szakember részt vett a Bugatti Veyron szupersportautó 1000 lóerős motorjának fejlesztésében, korábban saját építésű "vasszöcskéjével" magyar autókrossz-bajnoki címet szerzett. A forgatások Európa egyetlen járműipari tudományos játszóházában, a győri Mobilisban zajlottak.
 
Az új programmal felváltva jelentkezik majd az F1-fitnesz, amelynek epizódjaiban a számos külföldi autóversenyző mellett Michelisz Norbert túraautó-világbajnok és Kiss Pál Tamás autóversenyző fizikai és mentális felkészültségéért felelős Matics Zsolt fitneszedző irányításával mutat be különböző gyakorlatokat a két magyar pilóta.
 
"A nézők talán nem is gondolnák, hogy mennyi munka van versenyzőink - egyben állandó F1-es szakértőink - kiváló eredményei mögött. Matics Zsolt edző változatos kínzásokkal javítja a versenyzők szem-kéz koordinációját, reakcióidejét, sőt még a rajtok utáni lökdösődésre is felkészíti őket" - tette hozzá Szujó.
 
Az új programok mellett továbbra is láthatók lesznek a képernyőn a Magyarországon élő angol fotóriporter, John Townsend fényképei és történetei is.
 
A sorozatok epizódjait az adások után a www.hirado.hu/boxutca oldalon lehet visszanézni.

forrás: MTI