Megbüntetheti Rosbergéket a CAS

A Forma-1-es Mercedes istálló a Spanyol Nagydíj után tiltott teszten vett részt.


A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) akár meg is büntetheti a Forma-1-es Mercedes istállót, mivel a stuttgarti csapat a május 12-i Spanyol Nagydíj után - a szabályok szerint tiltott - teszten vett részt a kizárólagos gumiszállító Pirelli felkérésére.
A Mercedest erősítő német Nico Rosberg vasárnapi, monacói győzelme után a versenybíróság közölte, jelentést fog küldeni a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA), a Red Bull és a Ferrari ugyanis óvást nyújtott be, amelyben a Mercedes és a Pirelli háromnapos gyakorlásának jogszerűségét kérdőjelezte meg.
A Forma-1 szabályai szerint az idény közben tilos tesztelniük a csapatoknak, ugyanakkor a Pirelli és a FIA között létrejött megállapodásban az áll, hogy a gumiszállító az abroncsok fejlesztése céljából 1000 kilométert tesztelhet bármelyik istálló részvételével, s biztosítania kell ezt a lehetőséget az összes gárdának.
A FIA a Monacói Nagydíj után kiadott közleményében azt írta, május elején engedélyt adott a Pirellinek a teszt lebonyolítására azzal a kitétellel, hogy a gyakorlást a gumiszállító, és nem a Mercedes szervezi, valamint az összes többi istálló is megkapja ezt a lehetőséget.
"Ezt követően a FIA nem kapott értesítést a teszttel kapcsolatban, továbbá arról sem tájékoztatták, hogy a többi csapatnak biztosították-e a lehetőséget a részvételre" - írta közleményében a nemzetközi szövetség, amely hozzátette, a monacói versenybíróság jelentése nyomán továbbíthatja az ügyet a CAS-nak, utóbbi pedig akár büntetést is kiszabhat. A Pirelli és a Mercedes egyelőre nem adott ki hivatalos közleményt az ügyben.
A Mercedes a legutóbbi négy GP-n mindig megnyerte az időmérőt - háromszor Rosberg, egyszer társa, a brit Lewis Hamilton indulhatott a pole pozícióból -, azonban a stuttgartiak Kínában, Bahreinben és Spanyolországban sem tudtak futamot nyerni, a gyorsan elkopó Pirelli gumik miatt ugyanis a teljes versenytávon a riválisokhoz képest sokkal lassabbak voltak.
forrás: MTI / Telesport.hu