Jelet küldött fél év után az Afrikában telelő Tisza gólya

Hat hónap kihagyás után ismét jelet küldött a Tisza nevű fehér gólya jeladója: a madár Dél-Szudánban telelt, ahol hiányzott a megfelelő térerő.
   

A gólya a Madárvédelem és kutatás határok nélkül nevű projekt keretében kapott jeladót 2012 nyarán a Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársaitól, hogy követhessék telelése útvonalát.
  
A Tisza névre keresztelt madár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazról származik, s miután október elején megérkezett Szudánba, többé nem kaptak róla hírt az MME munkatársai - tájékoztatta a szervezet csütörtöki közleményében az MTI-t.
  
Miután néhány hétig nem érkeztek adatok, a szakértők sejtették, hogy a gólya a mobiltelefon-hálózattal gyengén lefedett területeken lehet. Bár korábban reménykedtek abban, hogy előkerül, 2-3 hónap után már nem számítottak rá.
  
Az április 14-én újra bejelentkezett Tisza jeladója elmentette a madár téli tartózkodásának koordinátáit, így kiderült, hogy a tél nagy részét a 2011 júliusában függetlenné vált Dél-Szudánban töltötte, ahol jelenleg is polgárháborús konfliktusok zajlanak. Valószínűleg az ország jelentős részén nem lehet túl jó a GSM hálózat lefedettsége, Tisza jeladója ezért nem küldött üzeneteket, csak azután, hogy elindult északi irányba és Egyiptomba érkezett.
  
Augusztusi indulása óta Tisza 13-14 ezer kilométert tett meg, s feltehetőleg hamarosan megérkezik Magyarországra.
  
A fiatal fehér gólyák csak 3-4 éves korukban kezdenek fészkelésbe, jelentős részük élete első évében elpusztul. Az első telelés után kóborolnak, s nagy részük nem jön még vissza a majdani költőterületére. Összesen 12 fehér gólya kapott jeladót 2012-ben, közülük három érte el Afrikát, de Tisza az egyetlen, amelyik elindult északra és elhagyta a kontinenst. Több gólya jeladója továbbra sem jelentkezett be.
  
A gólyák nyomkövetése a vonulási útvonalak jobb megismerése mellett lehetővé teszi a legfontosabb pihenőterületek és az ott jelentkező veszélyeztető tényezők felderítését. Az MME munkatársai emellett tapasztalatokat szereznek arról is, hogy a gólyákra milyen veszélyek leselkednek.
  
A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program támogatásával zajló, Madárvédelem és kutatás határok nélkül projekt részeként tervezik további fehér gólyák, valamint fekete gólyák, nagy kócsagok, egerészölyvek jeladóval való ellátását is.

forrás: MTI