Mentett sast engedtek szabadon

Mérgezésből felgyógyított, Rudolf névre keresztelt parlagi sast engedtek szabadon a Fővárosi Állat- és Növénykert szakemberei a Hortobágyi Nemzeti Parkban csütörtökön.
  
A műholdas jeladóval is felszerelt állat a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembereinek közreműködésével térhetett vissza a szabadba Jászboldogháza közelében - tájékoztatta az állatkert közleményben az MTI-t.
  
A parlagi sas (Aquila heliaca) Magyarországon fokozottan védett faj, eszmei értéke egymillió forint.
  
A Fővárosi Állat- és Növénykertben évente mintegy ezer segítségre szoruló állaton, nagyrészt védett madarakon, kisemlősökön, hüllőkön segítenek. A Magyarországon őshonos, sérült, törött szárnyú, mérgezett, meglőtt, megégett vagy elárvult állatokat leggyakrabban jó szándékú magánszemélyek hozzák be az intézménybe, de gyakran előfordul az is, hogy a nemzeti parkokkal, illetve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel folytatott együttműködés keretében kerülnek be ilyen állatok.
 
Amelyik állat egészségét sikerül annyira visszaadni, hogy emberi segítség nélkül is képes a természetben életben maradni, azt élőhelyén, általában természetvédelmi oltalom alatt álló területen szabadon engedik.

forrás: MTI