Érd is bekapcsolódott az egészségkártya-programba

Hatezer-kétszáz Dr. Card egészségkártyát vásárolt Érd önkormányzata a helyi általános iskolásoknak, nyugdíjasoknak és véradóknak, de mielőbb szeretnék ellátni a teljes lakosságot a legfontosabb egészségügyi információkat tartalmazó lapocskával - tájékoztatta Arató Zsolt, a polgármesteri hivatal sajtófőnöke szerdán az MTI-t.
   
A Dr. Card Kft. másfél éve indította útjára önkormányzati egészségkártya-programját. A lapocskán minden olyan adat szerepel, amely egy esetleges baleset után nélkülözhetetlen. Ez akár életet is menthet, mivel a betegellátók azonnali információkat szerezhetnek például a sérült vércsoportjáról, esetleges gyógyszerérzékenységéről (ami gyorsíthatja a diagnózis felállítását) és a hozzátartozók elérhetőségéről is.

Az egészségkártya előnyeit felismerve írt alá együttműködési megállapodást tavaly januárban az Országos Mentőszolgálat a Dr. Card Kft.-vel. Az akcióhoz eddig egyebek között Pécs, Zalaegerszeg, Hódmezővásárhely, Tatabánya és Óbuda, szerdán pedig Érd városa is csatlakozott.

A 6200 kártya közül ötszázat diákok kapnak, a többit megosztva a 13 érdi nyugdíjasklub tagjai, valamint a vöröskereszten keresztül véradók. Egy kártya 300 forintba kerül, így több mint 1,8 millió forintot költ az önkormányzat a projektre. A további egészségkártyák finanszírozását helyi érdekeltségű vállalatok segítségével szeretnék megoldani. A nagyváros cégei március végéig jelezhetik csatlakozási szándékukat a programhoz az önkormányzatnál vagy a kártyát kibocsátó kft.-nél - tette hozzá Arató Zsolt.
 
A Dr. Card tulajdonosai a szerdai megállapodással egyidejűleg bejelentették, hogy 700 féléves, ingyenes e-karton-hozzáférési lehetőséget biztosítanak az érdi újszülöttek számára, hogy a szülők hosszú távú egészségügyi adattárolási lehetőséggel alapozhassák meg a gondoskodást gyermekeikről - mondta a sajtófőnök.

forrás: MTI