WRC: Franciák oktatnak a Svéd Ralin

A Svéd Rali szombati napján sem bírt mit kezdeni a havas verseny mezőnye a franciákkal, Sebastien Ogier és Sebastien Loeb a rali második napján sem adott esélyt ellenfeleiknek. 


Bizony nagyot fordult a világ, mert bár Sebastien Loeb-nek egy alkalommal már sikerült nyernie a Rally VB egyetlen havas futamán, jellemzõen a svéd rali az elmúlt 50 évben a skandináv versenyzõk uralmáról szólt. Egészen 2013-ig, amikor a távozó félben lévõ Sebastien Loeb mellé megérkezett a Sebastien Ogier is a Volkswagennel. 

A két francia versenyzõ mellett tulajdonképpen szóhoz sem jutnak az északi versenyzõk, az eddig megrendezett 16 gyorsasági szakaszból mindössze négyen született skandináv gyõzelemmel, a tét nélkül autózó Mikko Hirvonen erejébõl eddig két, míg Jari-Matti Latvala és Mads Ostberg erejébõl egy-egy részsikerre futotta. A több szakaszgyõzelmen két francia és egy belga versenyzõ osztozott, Thierry Neuville egyetlen szakaszgyõzelme mellett Ogier 8, Loeb pedig 4 abszolút idõt jegyzett. További érdekesség, hogy a szombati nap végén az elsõ 10 helyezett között is mindössze 4 skandináv versenyzõt találunk, miközben a Svéd Rally tavalyi céljában még heten voltak!

A fentiek tükrében pedig már valószínûleg senkit sem lep meg, hogy az élen a két francia versenyzõ viszonylag magabiztosan áll az elsõ két helyen, Ogier elõnye továbbra is fél perc körül mozog a második helyre érkezõ Sebastien Loeb-bel szemben. "Ismét nagyon jó nap van a hátunk mögött!" - nyilatkozta tömören Ogier a célban. Hozzá hasonlóan Loeb is elégedetten zárta a mai napot, mert bár Ogier-hez képest nem sikerült jelentõsen közelebb kerülni, alig 5 másodpercet tudott faragni péntek esti hátrányából, azonban második helye már biztosnak tûnik, mögötte újabb fél perces szünet következik. ”Azt hiszem jó nap volt ez számunkra, holnap pedig még sok minden megtörténhet." - hívta fel Loeb elsõsorban Ogier figyelmét arra, hogy nem mondott még le a gyõzelemrõl.

Loeb mögött a dobogó harmadik fokára a hátrányát szorgos hangyaként eltüntetõ Mads Ostberg kapaszkodott fel a szombati nap végére, aki elõbb apránként egyre közelebb került Latvalához, majd szép lassan kezd meglepni. Ostberg azonban vasárnap készül csak igazán, mivel úgy érzi a befejezõ nap elõnyben lehet vetélytársaival szemben, merthogy a befejezõ napon a szomszédos Norvégia pályáira látogat a mezõny, oda ahol Ostberg korábban többször is megfordult a norvég bajnokság keretein belül, így némi helyismeret segítheti abban, hogy megcsipkedje kicsit a franciákat.

Latvala valószínûleg elõrébb már csak akkor kerülhet az összetettben, ha az elõtte lévõk közül valaki hibázik, azonban ha továbbra is ebben a formában autózik, akkor akár még a negyedik helye is veszélybe kerülhet, hiszen az orosz Jevgenyij Novikov is hozott ma rajta fél percet. Igaz a finn Volkswagenes, 40 másodperces elõnnyel vághat neki a vasárnapi pályáknak, de elég egy apró hiba, és Novikov máris megérkezhet a nyakára.


forrás: Rallysport.hu