Kiss Pál Tamás a WTCC felé kacsingat

Michelisz Norbert, Wéber Gábor és Kiss Pál Tamás egyszerre a pályán a WTCC hungaroringi futamán – hogy hangzik? Egyelőre még messze vagyunk attól, hogy ez valósággá váljon, de valóságalapja már most is van a történetnek, Kiss Pál Tamás ugyanis több WTCC-s csapattal is tárgyalásokat kezdeményezett az idei hungaroringi futamon való rajthoz állásról.



Tamás eddig elsősorban a formulaautózás világában bizonyított, hiszen 2010-ben 3. lett a Brit Formula Renault sorozatban, majd 2011-ben első magyarként futamot nyert a Forma-1 egyik előszobájának számító GP3-ban, amely sorozatban 2012-ben is teljes szezont futott, és megszerezte a magyar autósport első monacói dobogós helyezését. 

Az év második felében aztán a hungaroringi és a barcelonai World Series by Renault futamokon is elindult a 3,5 literes csúcskategóriában, ahol egyből kimagaslott a többi újonc közül.

2013-ban viszont minden eddiginél jobban beütött a krach a nemzetközi formulaautózás világában, és jelen állás szerint úgy fest, Tamás előtt minden ajtó bezárult mind a WSR-ben, mind a GP3-ban – mindenhol az anyagiak miatt.

A 21 éves magyar tehetség ezért most új irányba próbál nyitni, és a WTCC-s csapatok ajtaján kopogtat.

Erről és sok minden másról beszélgettünk Kiss Pál Tamással őszintén, titkok és tabuk nélkül.


- Hogy állsz a tárgyalásokkal? Alakul az idei szereplésed? 

Kiss Pál Tamás: - Valamelyest sikerült előbbre jutni a tárgyalásokkal, de sajnos még mindig nem állok úgy, hogy biztosra tudjak mondani bármit is az idei versenyzésem kapcsán.

- Tavaly év végén úgy nyilatkoztál, a World Series by Renault 3,5 literes csúcskategóriájában szeretnéd folytatni a pályafutásodat. Kaptál konkrét megkereséseket onnan a tél folyamán?

- Igen, öt csapat is megkeresett a konkrét ajánlatával – név szerint a Pons, a BVM, az ISR, a Comtec és a P1 Motorsport –, de mindegyik ajánlat tartalmazott egy olyan összeget, amelyet nekem nem áll módomban kifizetni.



- GP3?

- A GP3-as folytatás is megfordult a fejemben, főleg, hogy jönnek az új, erősebb autók, de csak két csapattal voltam tárgyalásban: a Status GP-vel és tavalyi csapatommal, az Atech-kel, ami azóta Bamboo Engineering lett. Velük sem sikerült megegyeznem.


- Min múlt a tárgyalások eredményessége, akár a WSR-ben, akár a GP3-ban? Csak az anyagiak szabtak gátat?

- Igen, abszolút csak az anyagiakon múlt minden. Tavaly mindegyik csapatfőnök látott versenyezni, tudják, hogy gyors vagyok, de sajnos ez most nem sokat számít.

- Ezt értsük úgy, hogy jelen pillanatban teljesen mindegy, hogy egy abszolút újonc megy oda tárgyalni egy csapathoz, vagy Te, mint barcelonai futamgyőztes és monacói 2. helyezett pilóta?

- Gyakorlatilag igen, majdnem mindegy, hogy ki megy oda. Sajnos azt látom, hogy most, idén jutott el abba a helyzetbe motorsport, hogy a csapatok a gazdasági helyzet miatt sajnos már nem tehetik meg, hogy a pilóták tehetségét nézzék. Ők is abszolút a létfenntartásukért küzdenek. Lehet, hogy jobban örülnének, ha én vezetném az autójukat, és nem egy újonc, de mindennek az alapja, hogy ott legyen az autójuk a rajtrácson, és ehhez úgy fest, egyre többet kell kérniük a pilótáktól. Tavaly és tavalyelőtt még jellemző volt, hogy belekalkulálták a versenyző tehetségét is az árba, és adtak kedvezményeket, de idén ezt a luxust sajnos már nem engedhetik meg maguknak.


 - De hova vezet ez hosszútávon? Nem félő, hogy felhígul a mezőny?

- Szerintem most a többség nem hosszútávon gondolkodik, hanem örül, ha ott tud lenni az idei rajtrácson. Természetesen követem a GP3-as szezon előtti tesztek alakulását is, és azt azért látni, hogy körülbelül tíz nagyon gyors pilóta most is lesz a mezőnyben. Közülük néhánynak később lesz esélye feljutni a Forma-1-be, és így az utánpótlás sem szűnik meg teljesen, de a top10 után a maradék helyekre bizony rengeteg olyan pilóta kerül most be, akik véleményem szerint nincsenek még felkészülve a GP3-as szintre. Egy csomó olyan nevet látok a mezőnyben, akik a teljes ismeretlenség homályából léptek most elő, és semmilyen formulaautós tapasztalattal nem rendelkeznek korábbról. Pedig tudjuk, hogy a GP3 azért nem a belépőszint a formulaautózásban, pláne most, hogy jönnek az erősebb autók, amiket még nehezebb lesz vezetni. Szóval, igen, ez egy létező jelenség, a mezőny második fele bizony erősen hígulni látszik, hiszen minél kisebb egy csapat, annál inkább kiszolgáltatott anyagilag. Amikor én mentem, akkor sokszor a top20 kilenc tizedmásodpercen belül követte egymást, míg most a teszteken három másodperces különbségek vannak a mezőny eleje és közepe között.



- Ha ez így van, akkor annál jobban megérné egy kiscsapatnak szerződtetnie mondjuk egy Kiss Pál Tamást, aki még a tavalyi, erősebb mezőnyben is a dobogóra tudott állni kétszer, egy olyan csapat színeiben, ami egyértelműen a mezőny végéhez tartozott. Ha hígul a mezőny, az azt jelenti, hogy egy igazán tehetséges versenyzőnek idén elvileg könnyebb dolga lenne villantani, nem igaz?

- De, ez így igaz, ráadásul most az új autók bejövetelével gyakorlatilag lenullázódnak az erőviszonyok. Ez a tesztek eredményeiből is egyértelműen látszik amúgy. David Fumanelli és Giovanni Venturini például, akik tavaly közvetlenül előttem és mögöttem végeztek a bajnokságban a 11., 13. helyen, most folyamatosan az élmezőnyben vannak a teszteken. Ügyes pilóták mindketten, de tavaly egy kiscsapatnál mentek, ahogy idén is, most viszont az új autók miatt minden csapat a nulláról indul. Nem az határozza meg, hogy ki hogyan szerepel, hogy a csapata mennyi adatot halmozott fel, és milyen sikeres volt az előző években, mert az új autóról senkinek nincsenek még adatai. Pénteken például az a Lewis Williamson volt a leggyorsabb, akivel 2010-ben a Brit Formula Renault bajnoki címéért harcoltam. Tavaly ő is egyértelműen a mezőny második feléhez tartozott, most viszont az Atech-ből lett Bamboo-val az élen tud lenni, mert lenullázódott minden, most mindenki majdnem teljesen egyenlő esélyekkel indul.


- Már, aki ott van…

- Igen, odajutni viszont most nem elég csak a tehetség, ez biztos.


 - Ismerve Téged, biztosra veszem, hogy a helyzet láttán elkezdtél már más irányba is mozgolódni. Eddig jellemző volt Rád, hogy ha bezárult előtted egy ajtó, akkor nyitottál helyette máshol egy még jobbat! Idén mik a terveid arra az esetre, ha sem a WSR-ben, sem a GP3-ban nem tudsz elindulni?

- Nem titok, hogy kapcsolatba léptem több WTCC-s csapattal is, de ott is óriási a csend, egyelőre a visszajelzésükre várok. A csapatok között, akiket megkerestem, van SEAT-os, Chevrolet-s és BMW-s csapat is, szóval igyekszem minden lehetőséget feltérképezni. Az már most látszik, hogy teljes szezont a WTCC-ben sem lesz módom futni az anyagiak miatt. Elsősorban nyilván a hungaroringi futam az, amin el szeretnék indulni. Várom az első pozitív visszajelzést.


- Szerintem erre azért most sok magyar szurkoló felkapja a fejét. Már belegondolni is hátborzongató, hogy a magyar autósport jelenlegi két, nemzetközi szinten legeredményesebb magyar versenyzőjét egy mezőnyben láthatnánk versenyezni, egy világbajnoki futamon, idehaza, a Hungaroringen. Úgy tudom, legutóbb együtt edzettetek Michelisz Norbival. Ez már annak szólt, hogy szokják az emberek a képet, hogy egymás mellett látnak Titeket?

- (Nevet.) Nem, egyszerűen arról van szó, hogy Matics Zsolt személyében Norbit és engem ugyanaz a személyi tréner készít fel a versenyekre, és legutóbb pont úgy sikerült összehangolnunk, hogy Zsolti egyszerre tartotta meg kettőnknek az edzést. De alapvetően most még másfajta gyakorlatokat végeztünk. Én egyelőre a formulaautózásra készülök fizikálisan, Norbi pedig a túraautózásra, és Zsolti mindkettőnknek külön, sportágra és személyre szabott edzésmódszert és –gyakorlatokat dolgozott ki. Ennek ellenére nagyon jó ötlet volt ez a közös edzés, és úgy gondolom, hogy mindannyian jól éreztük magunkat, pozitív hangulatban készültünk a 2013-as szezon kihívásaira és feladataira.


- Amikhez mi nagyon sok sikert kívánunk mindkettőtöknek, Neked pedig jobb híreket és több szerencsét a folytatásban a tárgyalásokhoz. Csak juss el oda, hogy a pályán vagy, onnantól nem féltelek!


- Köszönöm. Hát igen, bárcsak már ott tartanánk!


forrás: P1Race.hu