Force India: Sutil lesz di Resta csapattársa

Maratoni hosszúságú várakozást követően két héttel a 2013-as szezon rajtja előtt biztossá vált, hogy Adrian Sutil egy év kihagyást követően visszatér a Forma-1-be, és a Force Indiánál Paul di Resta csapattársa lesz. 


A hírt számos megbízható forrás megerősítette, köztük az ülésért sokáig harcoló két pilóta, Sutil és Jules Bianchi menedzsere, valamint az Autosport is. A csapat hivatalos bejelentése ezt követően már csak formalitás lesz.

"Jules Bianchi nem lesz Paul di Resta csapattársa. Ma közölték velem" - közölte csalódottan a fiatal francia tehetség pártfogója, Nicolas Todt szerda este Barcelonában.

Sutil 2007-ben érkezett a sportba az istálló elődje, a sereghajtó Spyker színeiben, de még az azt követő két év nagy részét is a mezőny végén kellett eltöltenie az újraalakuló Force Indiával.

2010-re aztán a csapat egyértelműen feltört a középmezőnybe, így Sutil stabil pontszerzővé vált - abban az évben 11., a rákövetkezőben pedig 9. lett a bajnokságban. Egy bírósági ügy miatt azonban mégsem hosszabbították meg a szerződését.

A német a 2011-es Kínai Nagydíjat követően egy sanghaji bárban egy pezsgőspohárral megsebesítette a nyakán a jelenlegi Lotus csapat társtulajdonosát, Eric Luxot. A tárgyalásra 2012 elején került sor, ahol súlyos testi sértés okozásával bűnösnek találták Sutilt, akit 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetés mellett 200 ezer eurós pénzbírsággal is sújtottak.

Ügyének elsimulása és Nico Hülkenberg Force Indiától való távozása pedig most lehetővé tette számára, hogy egy év kihagyás után visszatérjen a mezőnybe korábbi csapatával. Felkészülését azonban hátráltatta az elhúzódó várakozás, hiszen az istállónál mostanáig mérlegelték, hogy őt, vagy a Ferrari által pártfogolt Jules Bianchit ültessék-e az autóba. A döntés hátterében a hírek szerint már a 2014-es felkészülés, és a jövő évi motorszállító kiválasztása állt.

Sutil idén ugyanúgy Paul di Resta csapattársa lesz, akár csak 2011-ben volt, amikor pontok tekintetében 42:27 arányban felülmúlta újonc skót csapattársát. Most azonban di Resta van kényelmesebb helyzetben, hiszen biztos szerződéssel készülhetett harmadik szezonjára, míg a 30 éves német az eddigi nyolc tesztnapból csak egyet tölthetett az autóban.

5 szezonnal és 90 nagydíjrajttal a háta mögött Sutil már rutinos versenyzőnek számít. Az eddigi legjobb eredménye egy 4. hely a 2009-es Olasz Nagydíjról.  


forrás: hírado.hu