EBEL: Még él a Volán reménye, de a helyzet kilátástalan

Kikapott a SAPA Fehérvár Znojmóban az EBEL középszakaszának 7. fordulójában. Az Alba Volán zsinórban a negyedik vereségét szenvedte el, s ha a Ljubljana hosszabbításban legyőzi a Dornbirnt, matematikailag is biztossá válik, hogy a Fehérvár 2011 után az idén is lemarad a rájátszásról.


A három meccs óta nyeretlen Fehérvár azzal a tudattal készült a Znojmo elleni idegenbeli összecsapásra, hogy ha kikap, és más pályákon kedvezőtlen eredmény születik, a rájátszásba jutás matematikai esélyét is elveszíti.

A rémes sorozata alatt 158 percen át gólt sem szerző, Dornbirnban is csak szépíteni tudó Volán Dél-Csehországban 14 perc alatt kétgólos hátrányba került, s megint futhatott az eredmény után. A második harmad közepén Frank Banham emberelőnyös találatával és Ladislav Sikorcin góljával öt percen belül egyenlített a Volán, de amint hinni lehetett volna a győzelemben, a hazaiak újabb pofonja érkezett.

Hiába nyomott a Volán, az újabb egyenlítés nem jött össze, ráadásul a záró periódus első felében egy perc alatt háromgólosra növelte az előnyét a Znojmo. A negyedik után Adam Munrót Rajna Miklós váltotta a kapuban, de szinte azonnal kapitulált. A hajrában is kapott még egyet, a vége 6–2 lett oda.
A rájátszás ezen az estén még nem ment el, de sajnos csak idő kérdése, hogy az Alba Volán a matematikai esélyt is elveszítse. 

A mostani mélyrepülés egész éves folyamat eredménye. Kevin Primeau-val szemben már az idény elején voltak fenntartásai a klub vezetőségének, aztán ősszel távozott is. Akkor már nem volt a csapatban az eligazoló Derek Ryan és a visszavonuló Palkovics Krisztián sem.

Az ünnepi menetelés előtti időszak a Primeau helyére kinevezett Jan Neliba vezetésével jól sikerült, a Volán a folyamatos anyagi nehézségei ellenére remekül szerepelt. Aztán december végén a Ljublana ellen két, győzelemre álló meccsből vereség lett, Kovács Csaba szabályos, de meg nem adott bombagólja lelkileg is a padlóra küldte a társaságot.

Egy hónappal később napokon belül kikerült a csapatból Ladányi Balázs és Eric Johansson, a házi pontlista első négy helyezettjéből kettő, a helyükre pedig csak a szlovák második ligás Filip Novák érkezett. A középszakaszra nem sikerült felpörgetni a csapatot, amely számára pénteken már csak a remény maradt meg.

Most már a szapporóinál is sokkal nagyobb csoda kellene.

 7. FORDULÓ
ZNOJMO–FEHÉRVÁR 6–2 (2–0, 1–2, 3–0)


forrás: NSO.hu