A világ két legkisebb űrteleszkópját bocsátották fel

A világ két legkisebb űrteleszkópját bocsátották fel hétfőn az indiai Szátish Dhávan űrközpontból a csillagok tanulmányozására.

A parányi berendezéseket egy indiai hordozórakéta fedélzetén indították útnak a szriharikotai űrtelepről. Bár korábban is felbocsátottak már hasonló "nanoműholdakat", a feladatuk a Föld megfigyelése, illetve új űrtechnológiák kipróbálása volt, nem pedig a világűr vizsgálata.

A húsz centiméter széles és kevesebb mint hét kilogramm súlyú űrszonda - amelyet Fényes Cél Keresőnek (Bright Target Explorer - BRITE) neveztek el - a legfényesebb csillagokat fogja fürkészni, miután Föld körüli pályára állt.

"A BRITE-programtól annak bizonyítását várjuk, hogy ma már a nanoműholdak is képesek olyan teljesítményt nyújtani, mint egykoron a kisebbfajta űrhajók" - idézte a Space.com szakportál Cordell Grantet, a Torontói Egyetem kebelében működő Space Flight Laboratory kutatóintézet (UTIAS) vezetőjét.

A hétfőn felbocsátott két BRITE-műholdat az UTIAS-nál fejlesztették ki, de az egyiket Ausztriában szerelték össze. A nanoszondák képesek észlelni és rögzíteni az általuk nyomon követett csillagok fényerejének változásait, függetlenül attól, hogy milyen pályán keringenek.

A program keretében további négy űrteleszkópot terveznek Föld körüli pályára állítani.

forrás: MTI