Stoner: Mindannyian bábok lettünk

A motorversenyek világát 2012-ben elhagyó Casey Stoner nemrég egy ausztrál lapnak mesélt visszavonulása valós okairól, később pedig hivatalosan is bejelentette, hogy 2013-ban hazája túraautó bajnokságában (egészen pontosan annak másodosztályában) próbál szerencsét. 



A médiával és a gyorsasági motoros világbajnokság üzleti részével évek óta szélmalomharcot vívó Stoner a tőle megszokott őszinteséggel beszélt a visszavonulás körülményeiről, és elmondta, hogy a korábbi találgatásokkal ellentétben nem a család és az otthon hiánya, hanem a MotoGP világának rossz irányba mozdulása hozatta meg vele a végső döntést. Visszavonulásában, mint kiderült nagy szerepet játszott Marco Simoncelli halála, és az azt követő események is, elmondása szerint ugyanis a bokszutcában hetekkel a tragikus eseménysorozat után a legtöbben megpróbáltak úgy tenni, mintha semmi sem történt volna azon a bizonyos Maláj Nagydíjon. 

A Ducati és a Honda egykori klasszisa a nézők hozzáállását is kritizálta, majd kifejtette, hogy az előző években bekövetkezett változásoknak köszönhetően a legtöbb versenyző bábbá vált egy olyan világban, melyben magára a motorozásra egyre kevesebb figyelmet fordítanak. Később idei szezonjáról is beszélt, azaz elmondta, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a V8 Supercars Dunlop szériájának összes viadalán részt vesz.


„A sérülések nem játszottak szerepet a döntésemben, ahogyan a családom sem, sőt a legtöbb elképzeléssel ellentétben nem vágytam arra, hogy új dolgokat próbáljak ki. Egyszerűen csak elveszítettem a sport iránt érzett rajongásomat. A bokszutcában egyre kevesebb tiszteletet kaptunk azoktól, akik körülveszik a gyorsasági motoros világbajnokságot, és ez a magatartás eltér attól, ami nekem szimpatikus volna. Több olyan incidens is történt, ami elvette a kedvem az egésztől. A rajongók például teljesen megváltoztak, volt, hogy le akartak lökni bennünket a robogókról, egyesek pedig az öklüket rázták, amikor felbukkantunk.

Azt hiszem a komolyabb világbajnokságok paddockjában többé nincs helyük a hozzám hasonló őszinte fickóknak, hiszen ez a viselkedés senkinek sem szimpatikus már. Ezek az incidensek is szerepet játszottak abban, hogy a visszavonulás mellett döntöttem, de sokkal inkább a megváltozott körülmények miatt akasztottam szögre a bukósisakot.” - kezdte a Sunday Telegraph-nak nyilatkozó ausztrál. 

„Nagyon rossz irányba haladnak a dolgok. A nézők csak akciókat és eséseket akarnak látni, de azt egyszerűen már képtelenek felfogni, hogy itt emberi életek forognak kockán. Pár évvel ezelőtt elveszítettünk egy nagyszerű versenyzőt, egy remek fickót, és hetekkel a baleset után már mindenki megpróbált úgy tenni, mintha ez az egész meg sem történt volna. Mindannyian egy olyan iparág bábjaivá váltunk, melynek semmi köze sincs ahhoz, amiért idejöttünk, a motorversenyzéshez. Nem vonz a visszatérés gondolata, sőt ezt a lehetőséget csak akkor fogom ismét számításba venni, ha a sport, és az abban dolgozók hozzáállása gyökeresen megváltozik. Erre azonban nem látok esélyt, így a visszatérésre sem. 

Idén a V8 Supercars Dunlop sorozatában fogok versenyezni. Ez az egész egy próba lesz, mely során megismerem a sorozatot, és megismerkedem ezzel a világgal. Majd meglátjuk mennyire tud közel kerülni hozzám. Eredetileg úgy volt, hogy csak a futamok hetvenöt százalékán veszek részt, de szeretnék versenyezni és tanulni, így végül egyéves szerződést írtam alá.” - zárta gondolatait a kétszeres világelső.

forrás: motorsportal.hu