Reding: elfogadhatatlanok Bayer Zsolt kijelentései


Teljességgel elfogadhatatlannak minősítette Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi, szabadságjogi kérdésekben illetékes alelnöke Bayer Zsolt magyar publicista cigánysággal kapcsolatos legutóbbi állásfoglalását.
 
Reding csütörtöki osztrák médiabeszámoló szerint hangsúlyozta, hogy rasszizmusnak, gyűlöletbeszédnek, illetve a türelmetlenség más megnyilvánulásainak nincs helyük az Európai Unióban.
 
A brüsszeli bizottsági alelnök örömének adott hangot amiatt, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter elítélte a szóban forgó, teljességgel elfogadhatatlan kijelentéseket. Reding - mint közölte - azt várja a magyar illetékesektől, hogy emlékeztessék az embereket arra, mivel érdemelte ki az EU a Nobel-békedíjat. Az emberi méltóságot mindig tiszteletben kell tartani, úgy a romák, miként az összes többi uniós polgár vonatkozásában - hangsúlyozta.
 
Bayer Zsolt nagy vihart kavart cikkének ügyében Josef Weidenholzer osztrák szocialista párti európai parlamenti (EP-) képviselő - a szocialista EP-frakció további három tagjával együtt - fordult az Európai Bizottsághoz, és erre válaszképpen született meg Viviane Reding nyilatkozata.

forrás: MTI