NFL: Kezdődik az öldöklő harc a Super Bowlért!

A hétvégén a wild card körrel kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) rájátszása, amelynek végén új bajnokot avatnak. 


A mérkőzések bemutatását kezdjük az AFC Főcsoportjában. Nos, az alapszakasz legnagyobb vesztese a Houston Texans (3.) volt. A texasi csapat az utolsó fordulóig a főcsoport élén állt, majd jött az Indianapolis Colts elleni bukás, amely a harmadik helyre sodorta az alakulatot. Ez azt jelentette, hogy a Texans már a wild card körben megkezdi a szereplését a rájátszásban. 

A texasi együttes ellenfele a Cincinnati Bengals (6.) lesz, vagyis a pappíron a leggyengébb ellenfél jutott J.J. Wattéknak. A rájátszásban azonban bármi megtörténhet és az alapszakaszban elért eredmények szinte semmit sem érnek, így az utolsó tíz alapszakasz mérkőzéséből csak hármat elveszítő Bengals meglepheti Houstonban a Texanst.
A két alakulat 2001 óta hétszer találkozott egymással, ebből négyszer a Texans került ki győztesen. Érdekesség, hogy utoljára az előző szezon rájátszásának a wild card körében futottak össze, akkor a Houston 31-10-re ütötte ki a Cincinnatit. A hétvégén biztosra vehető, hogy szorosabb mérkőzést játszanak majd egymással a csapatok. A párharc győztese a főcsoport elődöntőjében a New England Patriotscal találkozik majd.



Minden bizonnyal hatalmas csatát hoz majd a Baltimore Ravens (4.) – Indianapolis Colts (5.) összecsapás. A Ravens játékosai valószínűleg két bajnoki gyűrűvel küldenék nyugdíjba a liga történelmének egyik legjobb védőjét, Ray Lewis-t. Mint ismert a harminchét esztendős linebacker szerdán jelentette be, hogy a rájátszás végén befejezi sikerekben gazdag pályafutását.
A Colts-nál egy visszatérő adhat komoly lelkierőt a csapat játékosainak. Az alakulat főedzője, Chuck Pagano az utolsó játékhéten tért vissza, miután szeptemberben leukémiát diagnosztizáltak nála, emiatt hónapokat kellett kihagynia. A Colts játéka kevesebb, mint egy év alatt teljes egészében megváltozott, ez a 2012-es 1/1-esnek, Andrew Lucknak köszönhető. A hihetetlenül tehetséges irányító 4,374 yardot passzolt, ez újonc csúcs, ezen felül 23 touchdown passzt adott.

A QB-val egyetlen egy gond van nem tud idegenben játszani! A 11 TD passz nem kevés, de nem is nevezhetjük ideálisnak, főleg úgy, hogy ebből négyet a Detroit Lions elleni mérkőzésen jegyzett. A legnagyobb gondot a 13 interception jelenti! A hazai pálya és a betonkemény védelem miatta a Ravens a mérkőzés esélyese, de a Luck vezetette Colts meglepetést okozhat. A mérkőzés győztese a Denver Broncos otthonába látogat majd el.




A NFC Főcsoportjában a Green Bay Packers (3.) a Minnesota Vikingsszal (6.) fog összecsapni. Érdekesség, hogy az utolsó játékhéten a Vikings pont a Packers legyőzésével jutott be a rájátszásba, igaz azt a találkozót Minneapolisban rendezték meg. Nos, a szombati összecsapásnak a Lambeau Field ad otthont, azaz a Vikings-nak nemcsak a hazai játékosokkal, hanem a kegyetlen idővel is megkell, majd küzdeniük. Az összecsapás ideje alatt már repkedni fognak a mínuszok, ez a Packers számára kedvezhet. Az időjárási előrejelzések szerint nem fog esni a hó Green Bayben.
A mérkőzéssel is foglalkozzunk egy kicsit. Amennyiben a Packers védelme megtudja fogni Adrian Peterson-t, akkor a Vikings hatalmas bajban lesz, hiszen Christian Pondert közel sem nevezhetjük egy passzgépnek (2935 yard, 18 touchdown, 12 interception). Peterson az alapszakaszban két mérkőzésen 409 yardot futott a Packers ellen, nem mellesleg két TD-t is jegyzett. Amennyiben a védelem kikapcsolja Petersont, akkor az Aaron Rodgers vezette támadósor könnyedén megnyerheti az összecsapást, igaz, a ”Sajtfejűek” az elmúlt négy hazai playoff mérkőzésükből csak egyet tudtak megnyerni! A győztes a főcsoport elődöntőben a San Francisco 49ersszel találkozik majd.



Az Indianapolis Colts mellett a Washington Redskins (4.) és a Seattle Seahawks (5.) is újonc irányítóval jutott el a rájátszásig. A fővárosi alakulat a 17. játékhéten csoport riválisa, a Dallas Cowboys legyőzésével nyerte meg 1999 után ismét a divízióját. Robert Griffin III pedig hős lett Washingtonban, ezt jelzi, hogy a hétfő esti Raw adásában is az ő nevét skandálták a szurkolók. A másik oldalon Russell Wilson irányítja a támadósort. Érdekesség, hogy az előző szezon után a Seahawks leigazolta a Green Bay Packers-től Matt Flynn-t, de Pete Carroll inkább az újonc QB-nak szavazott bizalmat, mint kiderült nagyon jól döntött a tréner.
Érdekesség, hogy Flynn jelenleg egy három éves 19.5 millió dolláros szerződéssel a zsebében koptatja a kispadot! Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Wilson 26 touchdown passzal beállította Peyton Manning rookie csúcsát. RG3 és Wilson párharca minden bizonnyal izgalmas lesz. Marshawn Lynch-ről (Seahawks) és Alfred Morris-ról (Redskins) sem szabad megfeledkezni. Mindkét futó 1000 yard fölött zárta az alapszakaszt, azaz az irányítók mellett ők is komoly mérkőzést teljesíthetnek majd. A Seahawks kegyetlen védelme miatt (15.3 pontot engedett az alapszakaszban) egy hajszálnyival esélyesebbnek tűnik, de RG3-éket sem szabad leírni. Egy biztos a győztes az elődöntőben az Atlanta Hawks otthonába látogat majd el.


forrás: sport365.hu