Marko: Alonso hozzáállása nem megfelelő

Sebastian Vettelnek azért sikerült három ponttal Fernando Alonso előtt megnyernie a 2012-es világbajnokságot, mert a Ferrari pilótája túlságosan belemerült a politikába és a lélektani hadviselésbe, közölte a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko. 


A 2012-es világbajnoki harcról Helmut Marko elmondta, hogy Alonso figyelmét elvonták a pályán kívüli tényezők, míg Vettel kizárólag a vezetésre tudott koncentrálni.


"Sebastian vezetése valójában hibátlan volt. De ő egy jelenség: mindig így volt. A nyári szünet után teljesítménye javult. Ez történt a korábbi években is. Nem tudom, hogyan csinálja, de nem lehet véletlen. Felkészültsége visszahozott minket, kizárta a külvilágot, így tartalékot tudott képezni, míg más pilóták talán nem. Fernando Alonso például túlságosan a politika irányába ment és érdekes kijelentéseket tett. Vettel figyelmen kívül hagyta ezeket; nem olvasott újságot, vagy nem nézte az internetet. És így saját munkánkra tudtunk koncentrálni: a leggyorsabb autót elkészíteni és a lehető legjobb csapatot összerakni."


 Marko szerint a Ferrari alapítója, Enzo Ferrari sokkal keményebb lett volna Alonsóval és a jelenlegi vezetőkkel szemben a bajnoki vereség miatt.
"Úgy hiszem, az öreg Enzo nem szeretett volna ilyen vereséget, de elismerte volna az ellenfelek teljesítményét" - tette hozzá. "És akkor elővette volna fiait, így mindent megtettek volna azért, hogy legyőzzenek minket. De nem ilyen hozzáállás kellett volna, mint legutóbb. Alonso folyamatosan a politikába bonyolódott. Úgy gondolom, láttuk, milyen stressz alá került a szezon végén, olyan dolgokat mondott: Hamilton ellen versenyzem, nem Vettel ellen és Newey ellen küzdök, ezek lélektani csatározások. Mi azt mondtuk: Figyelmen kívül hagyjuk őt."

Marko elmondta nem aggódik azért, mert német pilótája, Sebastian Vettel a jövőben a Ferrari pilótája lesz.

"Sok valótlan dolgot állítottak. Vettel nem tud előzni. Nevetséges; csak nézzük Abu Dhabit és Brazíliát. Csak azért tud nyerni, mert Newey autójában ül. Két Newey autónk van, miért nem szereztünk minden versenyen kettős győzelmet? Majd ott van a nagyszerű Jackie Stewart nyilatkozata arról, hogy Vettelnek egy másik csapathoz kell szerződnie azért, hogy magának tudjon bizonyítani. Ezt egy olyasvalaki mondta, aki a legnagyobb sikereit egy csapatnál, a Tyrrell-nél érte el. Nem veszem ezt a kijelentést komolyan."


forrás: f1hungary.fw.hu