Hagyományteremtő céllal rendezik meg a Holdújév Fesztivált

Hagyományteremtő céllal rendezik meg a Holdújév Fesztivált február 10-én a Millenáris B csarnokában a Magyarországon működő, Kínával és a Távol-Kelettel foglalkozó civil-, kulturális- és művészeti szervezetek, intézmények, amelyek a programmal a migráns közösségek értékeire és kultúrájára szeretnék ráirányítani a magyar közönség figyelmét.  
Távol-keleti és magyar művészek, artisták, zenészek és sportolók az esemény keretében bemutatják az érdeklődőknek Kína színes kultúráját és emellett együtt köszöntik a kígyó évét.
 
"A Holdújév Fesztivállal nem titkolt célunk hagyományt teremteni. A szórakoztatás mellett azonban szeretnénk felhívni a közönség figyelmét a kulturális sokszínűségre, és jobban megismertetni a magyar társadalmat a migráns közösségekkel" - fogalmazott Lőrincz Marcell, a Szubjektív Értékek Alapítvány elnöke.
 
A szervezők minden korosztály számára színes programokkal készülnek: a zenei sokszínűség jegyében a nagyszínpadon fellépnek Ágoston Béla zenei formációi, az előadóteremben pedig sinológusok és Távol-Kelet-szakértők váltják egymást, akiktől magyar és kínai kultuszokról, hagyományos gyógyászatról, ázsiai kajakos kalandokról is hallhatnak az érdeklődők.
 
A tematikus programhelyszínek egész nap játékokkal, nyereményekkel, kulturális és sport programokkal várják a résztvevőket: a vállalkozó kedvűek összemérhetik tudásukat Pocsai Rita kétszeres és Mérő Csaba tízszeres magyar gó bajnokokkal, a ping-pong asztaloknál pedig Vej Csin-csiu (Wei JinQiu) mester, valamint Varga Zoltán Európa bajnok asztaliteniszező várja a kihívókat. A harcművészet szerelmesei a különböző stílusok és iskolák bemutatói mellett közös gyakorláson is részt vehetnek. A kínai kultúrával és nyelvoktatással foglalkozó szervezetek és oktatási intézmények is bemutatkoznak, valamint könyvbemutatókra is sor kerül a nap folyamán. Az esti gálára 35 művész érkezik Kína Kuanghszi tartományából, hogy akrobatikus mutatványaikat bemutassák a közönségnek - részletezte a programokat Cserkész Gábor, a Kínai Művészeti Központ elnöke.
 
Az Európai Integrációs Alap támogatásával, a Szubjektív Értékek Alapítvány és a Kínai Művészeti Központ szervezésében megvalósuló programokról részletes információk az esemény Facebook-oldalán (www.facebook.com/holdujev) olvashatók.

forrás: MTI