Dakar: Ma véget ér a verseny, Szalay a 25. helyen

Az utolsó, szombati versenynapon Santiagóba kell eljutni, a táv 630 kilométer, benne 128 kilométeres gyorsasági szakasz. 


Camanchaca, így hívják azt a chilei párafelhőt ami délelőtt sokáig beborítja az Atacama sivatag déli részét, így a Dakar pénteken későn rajtolt, mert a helikopterek nem tudtak felszállni. 

Helikopterek nélkül ugyanis nincs Dakar, legfontosabb feladatuk a mentés, de a szervezők és a média is helikopterrel jutnak el a pályákra. Copiapo és La Serena között 735 kilométert tettek meg a versenyzők, ebből 441 kilométer volt a mért szakasz. 

 A Szalay - Bunkoczi kettős a 27. helyen értek célba, az összetett értékelés 25. helyén állnak. 

„Az autó rendben volt, ezúttal egy navigációs probléma nehezítette a dolgunkat a 4. ellenőrzőpont környékén. Másoknak is problémát okozott ez a pont, így minket is megzavart a sok autó, ami kereste az ellenőrzőpontot. Legalább 20 percet elvesztettünk azon a helyen.” – mondta Szalay a telesport.hu-nak. 

A Sebestyén és Pócsik vezette Sandlanderes autók a 77. és a 78. helyen értek a speciálszakasz céljába, összetettben Sebestyénék a 69., Pócsikék a 71. helyen állnak. 

Darázsiék kamionjában jól működött az új turbó, a 36 helyen értek célba, összetettben a 31. hely az övék. 

A motoros Saghmeister Gábor az 59. lett, összetettben a 63. helyen áll.
Robby Gordon elemében van, a minap az egyik összekötő szakaszon 40 kilométeres tempónál navigátorával kimásztak a tetőre, pénteken pedig megnyerték a szakaszt. A második Guerlain Chicherit lett szintén buggyval, mindössze 22 másodperc hátránnyal, harmadik Terranova. Az összetettben Peterhansel előnye közel 45 perc De Villiers előtt, nagyot kell hibáznia, hogy ne nyerje meg tizenegyedszerre is a Dakart. 


A motorosoknál sokáig Caselli vezetett, majd motorhiba miatt megállt. A szakaszt a chilei Lopez Chaleco nyerte 5 perccel Despres előtt, így a holnapi záró szakasz előtt a motorosok versenye még nem dőlt el, Despres előnye már csak 8 perc 15 másodperc Lopez előtt. 

A kamionos mezőnyben Karginov, De Rooy, Loprais volt az első három. Az összetettben a Kamazok vezetnek, Nikolaev, Karginov, Mardeev sorrendben. Nikolaev előnye több mint fél óra, a negyedik De Rooy hátránya 4 perc 31 másodperc Mardeev mögött.  

A quadok kategóriájában Sebastian Husseini és IgnacioCasale küzdelméről szólt a nap, 441 kilométer után mindössze 7 másodperccel nyert Husseini. Összetettben továbbra is Patronelli vezet, 1 óra 50 perc előnyt kell holnapra beosztania, nem lesz nehéz. 

Szombaton a Dakar utolsó versenynapja következik, LaSerena és Santiago közt összesen 630 kilométer, 346 kilométer mért szakasszal vár a mezőnyre.

forrás: Tóth Róbert