BL: Az Eger legyűrte a Vuliagmenit, a Szeged kikapott Belgrádban

Az Eger férfi vízilabdacsapata Bajnokok Ligája-mérkőzésen egy góllal legyőzte csoportjának éllovasát, a görög Vuliagmenit szerda este a Bitskey-uszodában. 


A roppant kellemetlen ellenfél Egerben is harcosan kezdett, de Gerendás György csapata hamar vezetéshez jutott: a balkezes kanadai légiós, Kevin Graham vette be a jobb alsó sarkot (1-0). Ugyanolyan gyorsan jött a felelet, ráadásul kétszer is, így átkerült az előny a vendégekhez (1-2), de Graham újabb akciógóljával, majd az ifjú Bátori Bence pattintásos bombájával 3-2-re módosult az állás.


A második nyolc perc is jól indult: a balkezes center, Mezei Tamás választott okos megoldást, majd megúszás után a háromszoros olimpiai bajnok Biros Péter juttatta rendkívül precízen a kapuba a labdát (5-2). Aztán 5-3-at követően a fórokkal ügyesebben bánó görögök közelebb zárkóztak (5-4), miközben az egriek elhibázták saját emberelőnyös lehetőségeiket. A rossz sorozatot Varga II. Zsolt szakította meg, aki bal felső sarokba zúdított (6-4).

A nagyszünet után Gór-Nagy Miklós a vízről pattintott a bal felső sarokba (7-4), de nem nyugodhattak meg az egriek, mivel a fórkihasználásban igen otthonos Vuliagmeni 7-6-ra, majd - Salamon Ferenc látványos lövése után - 8-7-re "visszajött" a meccsbe. Olyannyira, hogy a hevesiek elpuskázott helyzeteire válaszul ki is egyenlítettek a görögök (8-8). A hazaiak görcsössé vált játékát jól példázta, hogy Salamon büntetőt hibázott.

A befejező negyedben az egriek szlovák légiósa, Lukas Seman nagyszerűen centerezett, de fórból egyenlített a rivális (9-9). Aztán rontás rontást követett mindkét oldalon, mígnem - három perccel a vége előtt - Varga II. látványosan bombázta be a tizedik magyar gólt (10-9), ezzel győzött a házigazda.

Az Eger megszilárdította harmadik helyét, de még előbbre is léphet a hátralévő három fordulóban. Továbbjutása pedig nincs veszélyben, már csak azért sem, mert csoportonként az első négy folytathatja majd szereplését a BL tizenhatos mezőnyében.


A csoport, 7. forduló:

ZF-Eger - Vuliagmeni (görög) 10-9 (3-2, 3-2, 2-4, 2-1)





A magyar együttes ötcsapatos csoportjában a korábbi öt meccsét kivétel nélkül megnyerte, s a hatodikra is a diadal reményében utazott ki a szerb fővárosba. A szegediek optimizmusát erősíthette, hogy az egymás elleni legutóbbi mérkőzést 8-7-re Vincze Balázs alakulata nyerte Hódmezővásárhelyen.

A belgrádi rangadón azonban nem a Tisza-partiak szája íze szerint indult a csata, mivel a hazaiak jutottak előnyhöz, igaz, az első negyed végére Török Béla emberelőnyös találatával egyenlített a vendéggárda (1-1).

Távoli góllal nyitotta a második nyolc percet a Partizan (2-1), csakhogy előbb Kiss Csaba bombájával 2-2-re alakult az állás, nem sokkal később pedig Szivós Márton húzta be a hálóba a labdát, minek köszönhetően átvette a vezetést a Szeged (2-3). Mi több: a nagyszünetre 4-2-re húzott el a magyar kupagyőztes Török újabb "mérföldes" lökete nyomán.

A harmadik negyedben a bravúrral - fejjel! - hárító Baksa László sem védhette a következő hazai lövést (3-4), majd Szivós második góljára is jött válasz a vendéglátók részéről (4-5), de szegedi vezetésnél kezdődhetett a záró játékrész, amelyben Szivós mesterhármas-szerzővé avanzsált, messziről véve be a szerb kaput (4-6). 

A kétgólos különbség azonban elfogyott a negyed közepére (6-6), sőt szűk két perccel a vége előtt 7-6-ra már a szerbek álltak jobban. Az utolsó gólt is a Partizan lőtte, így nyert 8-6-ra.

A Szeged a veresége ellenére is maradt az első helyen.

 D csoport, 6. forduló:

 Partizan Beograd (szerb) - A-HÍD Szeged VE 8-6 (1-1, 1-3, 2-1, 4-1)


forrás: MTI